Grabar Kitarović za brzo rešavanje sporova sa susedima

Grabar Kitarović za brzo rešavanje sporova sa susedima Izvor: TANJUG/ FOTO HINA/ SLAVKO VUKADIN

Hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović izjavila je u Briselu da je nužno rešavati sporove sa svim susedima, uključujući i Srbiju, i to što pre, uporedo s procesom evropskih integracija.

Predsednica Hrvatske je to rekla posle susreta s predsednikom Evropskog saveta Donaldom Tuskom i drugim čelnicima Evropske unije sa kojima je razgovarala i o stanju u regionu.

Kada je u pitanju spor Hrvatske sa Slovenijom, Grabar Kitarović je naglasila da je "to bilateralno pitanje" i da bi "svako mešanje institucija EU bilo kontraproduktivno, imajući u vidu da tu nema povrede evropskog zakona".

Ona je dodala da je predsednik Evropskog saveta Tusk s tim u vezi "ostao neutralan".

Hrvatska je odbacila presudu arbitražnog suda u Hagu kojom utvrđena pomorska granica-koridor za Sloveniju u Piranskom zalivu i manja pomeranja na kopnenim međama.

Vlada u Ljubljani je zbog toga Evropskoj komisiji (EK) poslala pismo u kojem kaže da će Hrvatsku tužiti Sudu pravde EU, jer smatra da je povređen unutrašnji zakon Unije.

Grabar Kitarović je navela da su Tusk i ona pozdravili dogovor Atine i Skoplja oko imena Makedoniji kao povoljan korak za region.

Ona je, međutim, izrazila žaljenje što u Bosni i Hercegovini nisu usvojene odredbe, "nužne u skladu sa svim presudama ustavnog suda BiH i međunarodnih sudova, a koje bi omogućila nesmetano formiranje vlade u ravni entiteta i Bosne i Hercegovine i kako bi se sprečila moguća kriza".

"Još jednom sam podvukla potrebu da Evropska unija bude apsolutno uključena u procese Bosne i Hercegovine s ciljem stabilizacije procesa i uključivanje države na onaj pravi put reforme i koji će doneti dobro svima", istakla je Grabar Kitarović.

Ona je s Tuskom, a potom i s predsednikom Evropske komisije Žan-Klodom Junkerom razgovarala o pripremama Hrvatske za predsedavanje Unijom početkom 2020. i naglasila da je Zagreb zabrinut zbog novih puteva dolaska ilegalne imigracije, pa je nužno naći zajedničko rešenje za taj problem.

Grabar Kitarović je primetila da "ne bi bilo pošteno da se u slučaju povećanja migracijskih talasa oslanja na države spoljnih granica EU" već da treba "svi solidarno, i posebno uz pogled na prostor Jugoistoka Evrope odnosno Zapadni Balkan, s tim sučele i da u zajedničkoj saradnji pripreme za moguće pojačane navale migranata".

Komentara 4

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Sitna riba pljuckavica

A mi,molimo boga da nas prime oni koji su nas bombardovali. Pa oni 25 sati dnevno razmišljaju kako da nam naude,da nas ponize. Osvesti se Srbijo. Moramo shvatiti da se samo sopstvenim snagama možemo izvući iz krize i steći poštovanje u okruženju. Onaj ko vam ponudi dinar,gledaće vas odgore ceo život,a vi koliko god da se otimate nećete im biti ni do kolena. Toliko o našem ponosu.

11 5

Seljak

Svaka cast. U se i u svoje kljuse. A imamo i cime i gde to da uradimo.

6 3

Bravo

Avganistancu pokloniti zemlju neka se sa njima bore.

6 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo