Udruženja: Ne prihvatamo novac Ministarstva, konkurs sumnjiv

Udruženja: Ne prihvatamo novac Ministarstva, konkurs sumnjiv Izvor: Ilustracija

Novinarska i medijska udruženja iz Srbije i Vojvodine odlučila su da ne prihvate novac koji im je dodeljen za medijske projekte kojima su konkurisali kod Ministarstva kulture i informisanja, zbog toga što smatraju da je konkurs bio u potpunosti nelegitiman, saopšteno je. Novinarska i medijska udruženja su navela da su o dodeli sredstava odlučivali

Kako se navodi, udruženja su se na ovaj korak odlučila kao izraz protesta jer se "katastrofalna praksa konkursnog sufinansiranja sa lokalnog nivoa, preselila na republički".

Na ovaj korak su se odlučili i kao "izraz solidarnosti sa svim onim kvalitetnim i profesionalnim medijima i medijskim projektima koji nisu, zbog političke nepodobnosti, dobili novac na konkursu".

Udruženja su u saopštenju upozorila da su konkurs ministarstva obeležile brojne nepravilnosti i nezakonitosti, od izbora i rada članova konkursnih komisija do toga da je novac građana namenjen javnom interesu otišao u "medije bliske vlasti koji rade potpuno suprotno javnom interesu".

O dodeli novca iz budžeta su, navode udruženja, odlučivali pretežno predstavnici "fantomskih udruženja povezanih sa vlašću" i anonimni medijski stručnjaci.

"Podsećamo da su novinarska i medijska udruženja pre nekoliko dana zbog ovog, najnovijeg skandala u izvedbi Ministarstva kulture i informisanja zahtevali smene ministra Vladana Vukosavljevića i državnog sekretara Aleksandra Gajovića kao jedini logičan potez Vlade Srbije ukoliko zaista iskreno želi da uđe u dijalog sa novinarskim i medijskim udruženjima o izradi nove medijske strategije, ali i o rešavanju brojnih drugih medijskih gorućih problema, a upravo je zloupotreba konkursnog sufinansiranja jedan od njih", dodaje se u saopštenju.

Potpisnici saopštenja su Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV), Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM), Asocijacija Lokal pres (LP) i Asocijacija onlajn medija (AOM).

Komentara 10

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Nišlija

"katastrofalna praksa konkursnog sufinansiranja sa lokalnog nivoa, preselila na republički" Pazi da nije. A do tada je na republičkom nivou sve bilo divno, je li? Kada je 80% posto novca išlo beogradu a ostatak je deljen samo provincijalcima sa članskim kartama. Kakvi licemeri! Vrlo dobro znam jer sam se zlopatio na konkursima i pod Tadićem i pod Vučićem i znam da su mediji i udruženja iz beograda uvek bili zaštićeni kao beli medvedi. Njima lavovski deo kolača a jugu Srbije mrvice, i to samo onim podobnim. I to sve dok su gospoda iz ovih udruženja bili u komisijama. Opet, licemeri. I da, sve je rađeno po zakonu, onom istom nakaradnom zakonu koji su nuns&co pisali i propagirali. Samo što su tada bili miljenici prethodnog režima pa im nisu smetali loši propisi, samozvani medijski eksperti i ostale gluposti. Sve je ovo samo borba za povraćaj privilegija sterilne medijske klike iz kruga dvojke i poštena i časna osoba prosto ne zna za koga da navija jer i jedni i drugi zaslužuju apsoluti prezir.

5 149

Lena

Pa čemu onda konkurisanje za pomenuto? Zauzeli su mesto nekom ko bi bez problema uzeo novac i pokrenuo posao.

266 5

RubiN

˝Novinarska i medijska udruženja iz Srbije i Vojvodine odlučila su da ne prihvate novac koji im je dodeljen za medijske projekte kojima su konkurisali kod Ministarstva kulture i informisanja˝ ! Moze li mi iko objasniti zasto su onda uopste i konkurisali ako vec ne zele da koriste ta novcana sredstva???

279 22

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo