EY: Strana ulaganja rekordna, ali ukupne investicije male

EY: Strana ulaganja rekordna, ali ukupne investicije male Izvor: N1

Revizorska kuća "Ernst i Jang" svrstala je Srbiju na listu 15 zemalja Evrope sa najvećim brojem stranih ulaganja, a istraživanje o atraktivnosti evropskog tržišta pokazuje da je tokom 2017. godine uz pomoć stranih investicija u našoj zemlji otvoreno 20.000 novih radnih mesta.

To čini šest odsto od ukupno novootvorenih radnih mesta u Evropi za 2017. godinu, piše Politika.

Ekonomisti kažu da su strana ulaganja rekordna, ali su ukupne investicije male i zato je privredni rast Srbije prošle godine bio manji u odnosu na region, navodi taj list.

U protekloj godini, zahvaljujući stranim direktnim investicijama (SDI), u Evropi je otvoreno 353.469 novih radnih mesta, što je za 19 odsto više u odnosu na prethodnu godinu.

Analitičari ove revizorsko-konsultantske kuće mere ukupan broj projekata koji se finansiraju na ovaj način, a Srbija se, kako je saopšteno, prvi put nalazi na listi top 15 zemalja Evrope.

U odnosu na prethodnu godinu, broj projekata stranih investicija u Srbiji veći je za 157 odsto.

Tagovi: ulaganja , Investicije

Komentara 7

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Brad

Ono sto vecina komentatora ne zna je da su ukupne investicije u porast za 15% u prvom kvaltalu, ubedljivo najvise od druge komponente u bdp-u Stopa investicija raste 3 godinu zaredom samo ne ovom brzinom. Ocekujem da ce se ovaj trend nastaviti pre svega jer su se neto profiti uvecali za 2x u 2017 uporedjenju sa 2016, kao i za 1/3 veci budzet za kapitalne projekte u budzetu za 2018. Inace ako se ovako nastavi kroz celu godinu dosticicemo minimalnu potrebnu stopu od 20% investizija u bdp-u (2017 je 18.5%). Idealno bi bilo 25% tad bi smo bili medju prvi u evropi po investicijama/bdp-u a posle sigurno i po ukupnom rastu

1 2

Fajt

Neverovatno je kako je i ovako dobra vest dočekana pakosnim komentarima. Šta biste vi, da budete skupa radna snaga? Umete nešto što niko ne zna, radite na sebi, neprekindo učite i usavršavate se? Ulažete teško stečeni novac u startupe i radite deset sati dnevno da biste ostvraili svoje naume? A da, treba država nešto duzme duradi da bi se vama digle plate.

1 3

Ekonomista

Samo sto u Madjarskoj, Slovackoj ulaze velike firme kao Jaguar u Slovackoj, a u Srbiji jako male frimice sa minimalnim investicijama gde se uglavnom svodi na najjeftiiju radnu snagu u Evropi, gde su plate radnika oko 200 evra. 550 evra je minimalna mesecna plata u Slovackoj na primer, gde je SRB onda.

21 2

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo