Čelnici EU čestitali Makedoniji i Grčkoj

Čelnici EU čestitali Makedoniji i Grčkoj Izvor: Reuters/Muhammad Hamed

Visoka predstravnica EU Federika Mogerini i evrokomesar za proširenje Johanes Han čestitali su premijerima Makedonije i Grčke postizanje dogovora za rešavanje spora oko imena.

Kako su preneli makedonski mediji, Han i Mogerini očekuju da Savet EU potvrdi preporuku Makedonije za početak pregovora sa Unijom.  

"Ovo ne samo što je zasluženo kao priznanje značajnim reformskim rezultatima te zemlje, već će doprineti i potpunoj primeni dogovora u interesu dve zemlje, regiona i Unije u celini", navodi se u saopštenju.

Čestitkama iz EU se na Tviteru priključio i predsedik Evropskog saveta Donald Tusk, zahvaljujući premijerima što su nemoguće napravili mogućim.

Dogovor koji su danas posle podne u telefonskom razgovoru postigli premijeri Makedonije i Grčke, Zoran Zaev i Aleksis Cipras, "toplo je pozdravio" medijator UN u tom dvoipodecenijskom sporu, američki diplomata Metju Nimic. 

Uz čestitke dvojici premijera, Nimic je naveo da ne sumnja da će taj dogovor dovesti do perioda poboljšanih odnisa dve susedne zemlje i naroda.

Komentara 6

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Mitra

Narod su ovce za šišanje

0 0

Vagar

Tako će uskoro i nama da čestitaju kada se Srbija i Kosovo medjusobno priznaju.

4 1

Gandalf Crveni

Ups! ;)

1 1

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo