Penzioneri ispred Predsedništva: Opljačkani smo!

Penzioneri ispred Predsedništva: Opljačkani smo! Izvor: N1/Maja Đurić

Pod sloganom "Nećemo zarez, stavimo tačku na pljačku penzionera", na Trgu Nikole Pašića je u 18 h počeo protest vojnih penzionera, koji su, kako kažu, nezadovoljni odlaganjem roka za ukidanje Zakona o smanjenju penzija. Oni su potom krenuli preko Terazija ka Predsedništvu i Vladi Srbije.

Nezadovoljni vojni penzioneri kažu da predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavama da će pomenuti Zakon biti ukinut na jesen ili početkom naredne godine manipuliše penzionerima i zahtevaju da on bude odmah ukinut.

Organizator protesta je Udruženje sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije, kojima su podršku pružili i penzioneri iz drugih udruženja i sindikata.

Izvor: N1

Okupljeni su nosili transparente: "Tačka na pljačku penzionera", "Poništimo neustavni zakon", "Nismo pristali na smanjenje", "Nepoštovanje Ustava je diktatura".

Na protestu su penzioneri pozvani da podnesu tužbe zbog smanjenja penzija.

vojni penzioneri, protest Izvor: N1/Maja Đurić

Vojni penzioneri su nezadovoljni zbog urušavanja ustavnog poretka i opstrukcije Ustаvnog sudа u ocenjivаnju ustаvnosti Zakona po kom su penzije bile smanjene i urušavanja PIO FONDA.

"Fiskalni savet i MMF su u pokrenutim postupcima pred Upravnim sudom protiv fonda PIO i države za naknadu štete nanete otimanjem penzija, prepoznali opasnost po stabilnost javnih finansija, pa su predložili ukidanje Zakona. A od lidera stranke koja je izdala penzionere saznajemo da smo ušli u zlatno doba Srbije! E pa, hvala na jeftinom hlebu i ceni struje u zelenoj zoni, dovoljnoj za televizor i sijalicu, da ne živimo bez boljeg živoga sa Pinka, Hepija i RTS-a", rekao je na protestu Jovan Tamburić iz organizacionog odbora.

Izvor: N1

Tamburić je za N1 rekao da će penzioneri u Predsedništvu ostaviti protestno pismo sa svojim zahtevima.

On je za jesen najavio proteste vojnih penzionera i u drugim gradovima Srbije.

Predstavnik Vojnog sindikata Srbije Dejan Pavlović je ukazao na činjenicu da vlast godinama tvrdi da je neko prethodno pokrao pare penzionerima, a da i dalje niko zbog toga nije odgovarao, i zapitao zašto niko nije optužen ili osuđen zbog toga.

Tražimo da se penzionerima vrate otete i umanjene penzije, naglasio je Pavlović.

Predsednik udruženih sindikata Sloga Željko Veselinović pozvao je vojne penzionere da "otvaraju oči komšijama i ostalim" da je vreme da se "stavi tačka na pljačku".

Veselinović je vojne penzionere pozvao da se zbog svojih prekršenih prava i pljačke ne žale domaćim sudovima, "jer su oni kompromitovani", nego da to čine pred Sudom za ljudska prava u Strazburu, da ga "zatrpavaju tužbama", jer je to "jedino mesto gde građani Srbije mogu dobiti pravdu".

Učesnici protesta su u šetnji prvo došli do kabineta Vučića, gde su takođe održali govore u kojima su pozivali da im se vrate prava, potom su otišli na Slaviju do zgrade NBS, u kojoj je i sedište misije Međunarodnog monetarnog fonda, gde je pročitano pismo toj finansijskoj instituciji.

Po dolasku pred zgradu Vlade, takođe su održani govori u kojima je traženo da se ukine sporni zakon o smanjenju penzija, a sa razglasa je čestu puštano obećanje Vučića da će "penzioneri biti poslednji kojima će biti dirana prava".

Na protest su došli i lider pokreta Dveri Boško Obradović i predsednik Opštine Stari grad Marko Bastać, ali nisu vidljiva nikakva politička obeležja.

protest, penzioneri Izvor: N1/Maja Đurić

Podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić 25. maja je najavio da će Zakon po kom su 2014. godine penzije bile smanjene biti ukinut na jesen ili početkom naredne godine.

Komentara 130

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

SR

Tuzno koliko vas ne kapira poentu ovog protesta i koliko ste ograniceni i ogorceni. Ovi ljudi imaju vise od 25godina skolovanja i konstantnog ucenja,itekako su zasluzili dobre penzije! Sramotno je sto ih poredite sa ljudima koji su jedva zavrsili srednju skolu. Oni iza sebe imaji godine odricanja svega, cak su zivot rizikovali da bi branili vas koji ih sada pljujete i koji ste se zajendo sa svojim bakama dekama i roditeljima skrivali dok su oni glavu stavljali na dobos za vas! Sram vam bilo.

24 3

Mrak

Jel nam to vlast daje primer da i mi sa malim platama, počnemo da otimamo od onih sa velikim platama???

42 106

SSSSSS

Oni imaju redovna primanja i sve moguće beneficije, mislim da ne trebaju da se bune.

284 51

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo