Filmu o suživotu Srba i Albanaca na Kosovu nagrada u SAD

Filmu o suživotu Srba i Albanaca na Kosovu nagrada u SAD Izvor: youtube/Stvarni Ljudi

Dokumentarni film "Kosovo… Nazdravlje! Gezuar!" autora Aleksandra Reljića, o mogućnostima suživota Srba i Albanaca na Kosovu, dobio je nagradu publike na Festivalu srpskog savremenog dokumentarnog i kratkog filma u Vašingtonu, saopštili su danas organizatori te manifestacije.

Film govori o susretu Arija Abduljija, ratnog veterana Oslobodilačke vojske Kosova, i Isaka Vorgučića, nekadašnjeg oca Nektarija, bivšeg monaha Srpske pravoslavne crkve.

"Oni u srpskoj enklavi nadomak Prištine, u lokalnoj kafani pretresaju konfliktnu kosovsku stvarnost za kafanskim stolom: pričama o ratu, odnosima Srba i Albanaca, prošlosti, sadašnjosti i budućnosti tog prostora. Dvojica predstavnika duboko suprotstavljenih strana, iako su u stanju da sede za istim stolom, smatraju da je multietničko Kosovo 'propala ideja' i da je suživot Srba i Albanaca nemoguć", navodi se u pratećem materijalu uz film.

Dokumentarni film "Kosovo… Nazdravlje! Gëzuar!" je rezultat projekta "Stvarni ljudi – stvarna rešenja" o odnosima Kosova i Srbije iz ugla istorije, svakodnevice, budućnosti, koji su zajednički realizovali Nezavisno društvo novinara Vojvodine, BIRN Kosovo i forum ZFD Beograd, uz podršku Delegacije Evropske unije u Srbiji.

Ekstremni desničari iz grupe "Zavetnici" pokušali su prošle godine nasilno da prekinu projekciju filma u Novom Sadu, ali su ih organizatori, uz pomoć policije, u tome sprečili.

U okviru istog projekta snimljena su još četiri filma, a autorske ekipe bile su u više navrata na meti napada ekstremnih nacionalista, medju kojima se izdvaja napad u Nišu, zbog kojeg je u toku istražni postupak protiv počinilaca napada.

Organizator devetog po redu Festivala srpskog savremenog dokumentarnog i kratkog filma je udruženje Krug Orfelin, a održan je u art bioskopu Avalon.

Izvor: Youtube / Stvarni Ljudi

Tagovi: Kosovo , film , albanci , Srbi , Festival

Komentara 10

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Pasos

'Tedo da napisem komentar, al kad sam pročitao postojeće vidim nema potrebe....

2 0

Goja

Pretpostavljam da je radjen u produkciji "DREAMWORKS"-a.

6 2

Follow the money

Mozemo li da saznamo ko je finansirao film?

15 2

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo