Nestaju najstariji baobabi u Africi

Nestaju najstariji baobabi u Africi Izvor: Shutterstock

Velika većina najstarijih baobaba u Africi sasušila se delimično ili potpuno u poslednjih desetak godina, upozoravaju stručnjaci koji tu pojavu pripisuju klimatskim promenama.

"Neverovatno je da tokom svog života gledamo kako nestaje toliko stabala starih više hiljada godina", rekao je za AFP Adrian Patrut sa univerziteta Babes-Bolyai u Rumuniji, koautor studije objavljene u časopisu Nature Plants.

"U drugoj polovini 19. veka, veliki baobabi u južnoj Africi počeli su da se suše, ali se u poslednjih 10-15 godina ta pojava znatno proširila zbog visokih temperatura i suše", dodaje naučnik.

Baobabi stari između 1.100 i 2.500 godina, sa ogromnim stablom i s granama sličnim korenju koje se uzdižu prema nebu, zaštitni su znak savane vidljiv s kilometarske udaljenosti.

Ali, u poslednjih dvanaest godina, devet od trinaest najstarijih baobaba se delimično ili potpuno sasušilo, navodi se u studiji.

Među žrtvama su tri orijaša: Panke u Zimbabveu, najstariji baobab kojem je 2.450 godina, Platland u Južnoafričkoj Republici, jedan od najširih na svetu, s deblom prečnika većeg od deset metara i glasoviti Čapman u Bocvani, na kojem je slavni istraživač Dejvid Livingston urezao svoje inicijale i proglašen je nacionalnom baštinom.

Naučnici su ovakvo stanje otkrili slučajno nastojeći da odgonetnu tajnu njihove dugovečnosti.

"Područje na kojem hiljaduletnji baobabi nestaju jedno je od onih u Africi koja se najbrže zagrevaju", zaključuje Patrut.

Tagovi: afrika , Baobab

Komentara 7

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Jelena

Pocetak kraja

6 1

Mali Princ

Je redovno grabuljao svoju malu planetu, da mu ne bi izniklo drvo Baobaba i razorilo je 😊 Salu na stranu, uz Sekvoje i Palme jedna od najlepsih vrsta drveca i ne daj boze da nestane.

18 0

Kondor

Ime potice od arapske reci bu bibab - mnogozrna biljka. Pripada rodu Adansonia, ime roda po francuskom botanicaru koji je veci deo zivota posvetip proucavanju ove biljke. U stablu se zadrzava voda, a. ima i supljih stabala. U eritrejskom gradu Kerenu je u stablu izgradjena kapela Svete Marije, a u Juznoj Aftici postoji kafic " Sunland" smesten u unutrasnjosti istog. Endemska vrsta. Uz neke vrste sekvoje i eukaliptusa, smatraju je jednim od svetskih cuda.

30 1

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo