Galilejsko jezero napuniće se desalinizovanom morskom vodom

Galilejsko jezero napuniće se desalinizovanom morskom vodom Izvor: MENAHEM KAHANA / AFP

Galilejsko jezero, najveći rezervoar slatke vode u Izraelu, prvi put će se napuniti desalinizovanom vodom kako bi se posle pet godina suše podigao nivo, najavljeno je u Ministarstvu energije.

Plan koji je odobrila izraelska vlada predviđa da se godišnje u jezero dodaje 100 miliona kubnih metara vode do 2022. godine, objasnio je Jeheckel Lifšic iz tog ministarstva. Jezero je 2017. godine bilo na najnižem nivou za poslednjih sto godina. Ono je na 200 metara ispod morskog nivoa, a 45 kilometara je udaljeno od Sredozemnog mora. Pominje se u Bibliji kao mesto na kome je Isusu Hristos činio čuda.

Na hebrejskom jeziku se zove jezero Kineret i pokriva površinu od oko 160 kvadratnih kilometra.

Pre deset godina je obezbeđivalo 400 miliona kubnih metara slatke vode godišnje.

Međutim, više sušnih zima smanjilo mu je nivo toliko da se iz njega dobijalo deset puta manje vode godišnje.

Izrael je ipak izbegao ograničavanje potrošnje vode, jer ima pet fabrika sa desalinizaciju duž obale Mediterana.

Lifšic je rekao da one obezbeđuju 80 posto, odnosno 670 miliona kubnih metara vode godišnje izraelskim domaćinstvima i najavio izgradnju još dve fabrike.

"Mi pretvaramo Kineret u rezervoar desalinizovane vode. To je inovativno i važno i nije do sada rađeno", najavio je premijer Netanjahu.

Lifšic je objasnio da je dugoročni cilj da se upumpa 1,1 milijarda kubnih metara godišnje do 2030. godine, a da se po potrebi poveća na 1,2 milijarde kubnih metara po relativno visokoj ceni više od 70 centi po kubnom metru.

Tagovi: jezero , Izrael

Komentara 3

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Vlada

Živeo Izrael

10 5

Ja sam davno rekao...

Davno sam rekao da je trebalo sklopiti stratesko partnerstvo sa Izraelom i dati im da se nasele u Srbiju, a pogotovo na Kosovo da se naseli ko zeli... em nas nikada niko ne bi takao, em bi ziveli kao bubrezi u loju. Narod nema pojma koliko je high tech kompanija Izrael uspeo da napravi u tom paklu, u neprijateljskom okruzenju i na toj sprzenoj zemlji gde nista ne raste. A sta bi tek mogli da naprave od Srbije. Nama pametnog naroda treba, a oni bi u selu koje odumire napravili tri fabrike na kojima bi nam Evropa zavidela! Pa puta sto takvih sela i mesta... bili bi smo mala Svajcarska!!!

50 14

JANIČIĆ cap.

Oteli prokletnici od Arapa....

20 47

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo