Američki vojnik se 35 godina skrivao pod lažnim identitetom

Američki vojnik se 35 godina skrivao pod lažnim identitetom Izvor: Tanjug/U.S. Air Force Office of Special Investigations via AP

Pripadnik američkog ratnog vazduhoplovstva koji je pre 35 godina nestao u saveznoj državi Nju Meksiko pronađen je u Kaliforniji pošto je decenijama koristio lažni identitet, saopštile su vlasti.

Vilijam Hauard Hjuz Junior, koji je svojevremeno prošao najstrožu bezbednosnu proveru, uhapšen je u sredu u svom domu posle istrage prevare, saopštila je kancelarija ratnog vazduhoplovstva za specijalne istrage.

On je posle hapšenja rekao vlastima da je bio depresivan zbog služenja u američkoj vojsci i da je odlučio da ode. Naveo je da je stvorio lažni identitet i da je od nestanka 1983. godine živeo u Kaliforniji.

Optužen je za dezerterstvo, usled čega bi mogao da bude osuđen na pet godina zatvora, na novčanu kaznu i na nečasno otpuštanje iz vojske.

Pre nestanka, radio je na poverljivom planiranju i analizi kontrolnih, komandnih i komunikacionih sistema nadzora u NATO-u tokom Hladnog rata. Bio je specijalista za radare.

U trenutku nestanka bio je 33-godišnji samac, a poslednji put je viđen kako podiže više od 28.000 dolara u Albukerkiju, leta 1983. godine, po povratku sa dvonedeljnog odmora iz Evrope.

Kancelarija ratnog vazduhoplovstva za specijalne istrage navela je da nema nagoveštaja da je Hjuz bio povezan s tadašnjim Sovjetskim Savezom niti da je odao bilo koju poverljivu informaciju.

Na poternici američkog ratnog vazduhopvstva je još nekoliko pripadnika koji su od 80-ih godina u bekstvu iz različitih razloga, od optužbi u vezi s narkoticima do bezbednosnih pitanja.

Vlasti su prošle godine uhvatile jednog od begunaca na Floridi koji je živeo pod lažnim identitetom od 1972. godine.

Komentara 3

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Superhik

Covek je samo na vreme skrenuo kod Albukerkija !

6 1

Kostica

Ovaj iz 1972. očito nije hteo u Vijetnam. SADA ga hapsite? Koja budalaština! Gospodo, taj rat ste ionako neslavno izgubili. Svesni ste i priznali ste da je on bio politička i vojna greška i sveopšti debakl. E, samo još fali da Nemci počnu da hapse svoje dezertere iz Vermahta!

49 13

Gizmo

@Kostica Nisi u pravu. Kad bi počeli da opraštaju armija bi se svela na nekolicinu zaluđenika. Ne volim vojsku, ali razumem tu logiku.

5 8

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo