Da li je Rui Patrisio novi Bosman?

Da li je Rui Patrisio novi Bosman? Izvor: Octavio Passos/Getty Images

Petorica fudbalera Sportinga podnela su zahteve za raskide ugovora, što bi moglo da dovede do ozbiljnog presedana. Posle Ruija Patrisija, koji je dobio Sporting na sudu, isto je, između ostalih, tražio i Želson Martins, pošto je klub iz Lisabona odbio dve ponude Arsenala.

Posle Patrisija, pisma Fudbalskoj federaciji Portugala poslali su i Martins, Vilijam Karvaljo i Bruno Fernandeš, a prethodno je raskid ugovovra tražio i Danijel Podense. Na taj način se stvara prostor za veliki presedan u svetu sporta, pošto će omogućiti drugim fudbalerima, ali i sportistima da ukoliko su nezadovoljni klubom traže raskid ugovora. 

Trenutna situacija podseća na slučaj Žan-Marka Bosmana, koji je pred Evropskim sudom pravde 1995. godine dobio Lijež, Fudbalski savez Belgije i Evropsku fudbalsku uniju. Tada je uvedeno "Bosmanovo pravilo" po kojem fudbaleri mogu da pređu u drugi klub po isteku ugovora bez ikakvog obeštećenja. Po tom pravilu transfer može da se ugovori ukoliko je do isteka ugovora ostalo manje od pola godine.

Pošto je objavljeno da je Martins podneo zahtev za raskid ugovora, objavljeno je da su isto učinili i Karvaljo i Fernandeš, posle problematične sezone za Sporting kako na terenu, tako i van njega. Situaciju pomno prate brojni evropski klubovi, koji bi mogli da dođu do velikih pojačanja, a da za njih ne moraju da plate odštetu. S druge strane, klub iz Lisabona bi pored igrača ostao i bez novca na koji je računao za njihove potencijalne transfere.

Gelson Martins Izvor: Octavio Passos/Getty Images

Sporting je portugalsko prvenstvo završio na trećem mestu, iza Porta i Benfike, ali to nije glavni problem sa kojim se klub susreo. Predsednik Bruno de Karvaljo je posle eliminacije u Ligi Evrope od madridskog Atletika najavio da će suspendovati 19 igrača prvog tima posle javnog verbalnog rata, ali je potom odustao od toga. Prošlog meseca su brojni fudbaleri Sportinga napadnuti u trening centru, pošto nisu uspeli da izbore mesto u Ligi šampiona naredne sezone.

‚Tobdžije‘ su prošle nedelje, inače, ponudile 30 miliona evra za Martinsa, što je Sporting odbio, a nova ponuda usledila je u ponedeljak. Arsenal tom prilikom nije ponudio više, a pošto je klauzula u Martinsovom ugovoru 60 miliona evra, odgovor je ponovo bio negativan, pa je sam fudbaler stvari uzeo u svoje ruke.


Želja portugalskog fudbalera da napusti Sporting je poznata, a Arsenal ne želi da odustane od njega. 23-godišnji Martins je bio jedan od najboljih fudbalera kluba iz Lisabona tokom prošle sezone sa 13 golova i isto toliko asistencija na 52 utakmice.

Komentara 3

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Cica maca

Ne kapiram, decko je sa Sportingom potpisao ugovor gde stoji otkupna klauzula. Sad mu se to ne svidja i on tuzi Sporting?

31 2

Alexa

nije rob zbog toga! Ako klub ne ispunjava ono što se obavezao da će, ima sva prava, pa i moralno da raskine ugovor!

11 14

Foggy Nelson

ni ja ne razumem. Moze li neko da pojasni? Hvala.

21 1

* Sva polja su obavezna