Naučnici u Nemačkoj nastoje da ustanove masu neutrina

Naučnici u Nemačkoj nastoje da ustanove masu neutrina Izvor: Tanjug/Uli Deck/dpa via AP

Istraživači u Nemačkoj počeli su da prikupljaju podatke pomoću aparata vrednog 60 miliona evra s ciljem da odrede masu neutrina - čestice s najmanjom masom u univerzumu.

Fizičari, inženjeri i tehničari na Karlsrue institutu tehnolofije nadaju se da bi uređaj mase 200 tona mogao da suzi opseg ili čak tačno odredi masu neutrina. Oni se ponekad zovu "fantomske čestice" zato što ih je teško detektovati.

Naučnici u Karlsrue tritijum neutrino eksperimentu (KATRIN) rekli su da će izvoditi merenja "duboko u sledećoj deceniji" i da se nadaju da će doći do rezultata s velikim uticajem.

Istraživači kažu da je određivanje mase neutrina jedno od najvažnijih otvorenih pitanja u čestičnoj fizici i da će pomoći boljem razumevanju istorije univerzuma.

Oko 200 ljudi s 20 institucija iz sedam zemalja rade na tom projektu.

Tagovi: naučnici , Nemačka

Komentara 3

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Milan Vučković

200 t za 200 naučnika iz 20 zemalja. Neko je tamo opsesivno-kompulzivan

7 4

BSN

Zanimljivo je da je ova cudovisna komora-spektrometar, teska 200 tona, bila napravljena u mestu koje je svega 350 km daleko od Karlsruea, ali zbog mase i delikatnosti kopneni prevoz nije dolazio u obzir, nego je komora upucena brodom niz Dunav u Crno more, pa preko Sredozemlja i Atlantika nazad u Nemacku uzvodno uz Rajnu, na 7 km kopnenog puta od krajnjeg odredista... Zaobilaznica od 8600 km.

11 0

Stts

N1, hvala za ovakve lepe vesti.

84 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo