Exit pokrenuo uređenje dela Petrovaradinske tvrđave

Exit pokrenuo uređenje dela Petrovaradinske tvrđave Izvor: N1

Fondacija Exit najavila je da je pokrenuto uređenje dela Petrovaradinske tvrđave, a prva faza radova obuhvata rekonstrukciju Opservatorije, odnosno objekta "Male stražare".

Opservatorija se nalazi na tvrđavi u blizini Komunikacione kapije, na samom prilazu Hornverku, a konzervatorsko-restauratorski radovi biće sprovedeni prema projektu koji je izradio Zavod za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada.

Mala stražara je izgrađena u prvoj polovini 18. veka, a danas taj prostor koristi Astronomsko društvo Novog Sada.

Radovi su počeli u saradnji sa kompanijom NIS, koja kroz program "Zajednici zajedno" radi na unapređenju života u 12 gradova i opština u kojima posluje, a rekonstrukciju je podržao i Grad Novi Sad.

Egzit je još 2014. godine osnovao Fond za obnovu i razvoj Tvrđave (FORT), čije su aktivnosti trebalo da budu usmerene na zaštitu i razvoj Petrovaradinske tvrđave, na kojoj se održava i Festival Egzit, ali za sada efekti rada te fondacije nisu bili veliki. 

Prilikom osnivanja FORT-a grad je obezbedio oko 15 hiljada evra, a Egzit fondacija je sakupila oko 1,6 miliona dinara.

Komentara 2

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Stefan

Lepo je što su obnovili Malu stražaru, ali to je jedna kućića, ne verujem da ima više od 50 kvadrata, daleko je to od obnove Tvrđave koja ima preko 20 hektara.

35 0

Milence

Bravo! Ovakvi mali koraci cine da nam bude lepse i bolje

11 10

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo