Mićović: Državne dažbine više od 50 odsto cene goriva

Mićović: Državne dažbine više od 50 odsto cene goriva Izvor: N1

Cena benzina u Srbiji je među najvišima u odnosu na zemlje sa kojima se graniči, jer više od 54 odsto čine porezi i naknade, a predstavnici vlasti dve godine odbijaju da razgovaraju o smanjenju tih zahvatanja, rekao je generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije Tomislav Mićović.

On je za Betu rekao da se Srbija po prosečnoj maloprodajnoj ceni benzina u regionu nalazi na šestom mestu posle Grčke, Hrvatske, Albanije, Crne Gore i Slovenije.  

Prosečna cena benzina u Grčkoj je 1,647 evra po litru, a u Srbiji 1,296 evra po litru.  

Po ceni dizela Srbija je na trećem mestu u regionu posle Albanije i Grčke, jer je u Albaniji prosečno košta 1,439 evra po litru, a u Srbiji 1,378 evra po litru.  

Mićović je rekao da naftne kompanije dve godine pozivaju državu da "usaglasi akcizu sa snagom privrede i platežnom moći potrošača".  

"Država je protekle dve godine odbijala predlog naftnih kompnija da razgovara o promeni akcizne politike koja se odnosi na gorivo", rekao je Mićović.  

Na litar benzina se, prema njegovim rečima, osim akcize i poreza na dodatu vrednost (PDV), plaća još naknada za formiranje obaveznih rezervi, naknada za markiranje i naknada za monitoring.  

Sve te dažbine, kako je rekao Mićović, čine 83,05 dinara u litru benzina, odnosno 54,3 odsto cene.  

Srbija je na listi zemalja sa visinom udela dažbina u ceni benzina na drugom mestu, odmah iza Hrvatske gde one iznose 56,55 odsto, dok su u Makedoniji 46,14 odsto.  

Po udelu taksi u maloprodajnoj ceni dizela Srbija zauzima prvo mesto u regionu sa 53,49 odsto dok su u Makedoniji 39,31 odsto.  

Po udelu državnih taksi u prosečnoj maloprodajnohj ceni tečnog naftnog gasa (TNG) Srbija je na prvom mestu sa 49,10 odsto, u Mađarskoj koja je na drugom mestu je 36,29 odsto, dok je u Hrvatskoj 21,13 odsto. 

Mićović je rekao da se tako visoka zahvatanja države nisu bila toliko uočljiva kada je sirova nafta bila jeftinija. 

"Visoke dažbine s jedne strane imaju pozitivan efekat na punjenje državne kase, a s druge strane se gubi jer stanovništvo u pogranničnom području gorivo nabavlja u okolnim zemljama dok tranzitni saobraćaj ne puni rezervoare u Srbiji", rekao je Mićović.  

Dodao je da kada se taj problem sagleda u celini visoke dažbine u Srbiji imaju negativan efekat, a poremećen je i paritet među njima za pojedine vrste goriva.  

"U Hrvatskoj su akcize različite, pa je na dizel nula, u Mađarskoj se refrakcijom vraća oko 80 odsto akcize, a u Srbiji nema tih olakšica", rekao je Mićović.  

Dodao je da i firme koje se bave transportom u Crnoj Gori imaju olakšice, pa im se vraća 22 evrocenta, u Srbiji samo osam.  

"Već godinu dana primetno je da transportne firme registruju ogranke u Sloveniji da bi koristili povlastice jer se vraća PDV i deo akcize, a to niko ne vidi iz Ministarstva finansija", rekao je Mićović.  

On je rekao da su u evropskim zemljama akcizom kao specijalnom vrstom poreza više nego u Srbiji opterećeni duvan i alkohol pa da i Srbija treba da ide u tom pravcu.  

"Poseban problem je to što je u Srbiji akciza za TNG iako je ekološki najprihvatljivije gorivo naglo povećavana i sada iznosi 26,60 dinara po litru, a 2015. godine je bila 8,50 dinara, pa se na taj način izbacuje iz potrošnje", ukazao je Mićović.

Komentara 5

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Phoenix

Bas pogledah. U Austriji akciza na benzin 48.2 eurocenta. Dakle nekih 57din. U Srbiji preko 80din.

38 159

Gavrilo

Država to sam ja, a meni puno treba

61 208

Uzas Jedan

Ekonomija nam se toliko "brzo I tako "jako" razvija, bdp "raste" u nebo, plate rastu "najbrze" u Svetu, pa je normalno da I nameti budu najvisi. :-) Nego nikako da docekamo da nam neko od "strucnjaka" iz vlasti kaze gde to u svetu ima da se za struju placa akciza(porez na luksuz), a takodje da nam "strucnjaci" objasne od kada se to pdv obracunava I na akcizu, kao sto je to slucaj sa gorivom I strujom u Srbiji. Znaci placamo porez na porez.

83 292

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo