Dok se konak u Pirotu ruši, institucije prebacuju nadležnost

Kako je moguće da kuću koja je pod posebnom zaštitom države zapravo ne štiti niko i da od najvećeg kompleksa iz turskog perioda u Pirotu postaju ruševine. "Bela Mačka" je spomenik kulture od velikog značaja i kulturno dobro, a dok se građevine u zaključanom kompleksu urušavaju, u gradu kažu da je to nadležnost Zavoda za zaštitu spomenika.

Izvor: N1

U Zavodu, da je vlasnik grad, a odgovornost njihova. Stanovnici ulice u kojoj je kompleks kažu – neka reaguje bilo ko, dok neko ne bude povređen.

Pirotski muzej, konak Malog Riste. Ovo je takođe konak koji je iste godine – 1848. sagradio Milorad Panajotović, poznat kao Bela Mačka.

"Dobio je dozvolu od turskih vlasti da podigne tu velelepnu kuću, ali pod uslovom da Turci koriste gornji sprat kao konak. Dakle, neka vrsta hotela, motela za turske velikodostojnike", kaže Mila Panajotović, istoričar, viši kustos Muzeja Ponišavlja.

U konaku Malog Riste koji je sada i sedište muzeja snimaju se filmovi i serije, i dalje realno oslikava život u vreme kada je građen. Dobro je poznat široj javnosti. Među Piroćancima, međutim, dobro je poznat i konak Bela Mačka.

Ove godine, Bela Mačka – nekada najveća, najlepša kuća u Pirotu, zgrada je koju zaobilaze.

Šta je palo, šta je ostalo od najvećeg kompleksa koji bi trebalo da štiti država, mogli smo da snimimo samo s ulice.

Ulazak jedan od naslednika nije ranije dozvoljavao ni radnicima muzeja, iako je prema dokumentaciji – Belu Mačku 1986. godine od naslednika kupila opština Pirot.

Međutim, naslednik porodice do prošle godine ovde je živeo, a telefonom poručuje da zabranjuje snimanje svoje kuće.

Komšije kažu da više ne živi ovde, da se iselio kada je počeo da pada i krov, a da oni strahuju šta će sledeće i gde da padne.

Da li je rešenje u rukama grada ili države bez zvaničnog odgovora.

Kompleks pod posebnom zaštitom države sada čuva samo ovaj pas, koga je za sobom ostavio naslednik Bele Mačke. Pas čuva konak, kafanu, brojne prateće objekte za smeštaj osoblja, štale za konje, najveće podrume u to vreme, ili ono što je od njih ostalo.

Komentara 3

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Ljubiteljka Zivotinja

A ko hrani psa?

9 0

Deda

Pa Bela Macka !

2 0

OKSA

Zar u ovoj zemlji postoji odgovornost ?? Cudna rec ,sta je to ?????

55 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo