Stiže laser za uništavanje smeća u orbiti

Stiže laser za uništavanje smeća u orbiti Izvor: NASA
Ilustracija

Ruska Agencija za svemirska istraživanja "Roskosmos" planira da smeće u Zemljinoj nižoj orbiti uništi pomoću snažnog lasera visokog tri metra.

Ukoliko probe budu uspešne ovim metodom osiguraće se bezbednost daljih istraživanja svemira. Na razvoju ove tehnologije radila je "Korporacija za precizne sisteme" koja je ogranak "Roskosmosa".

U svom izvještaju ruskoj Akademiji nauka, kompanija je zatražila podršku za istraživanje i razvoj, i za eksperimentalni rad sa laserom koji može zrakom da uništi svemirski otpad.

Snažni laserski top bio bi postavljen na tri metra visok teleskop, čija je gradnja u toku. Teleskop koji je predviđen za posmatranje satelita i potencijalno opasnog svemirskog otpada, u slučaju odobrenja projekta, bio bi prerađen u veliki laser.

U izveštaju, u koji je uvid imala ruska novinska agencija "RIA Novosti", navodi se da bi agregat stvarao energiju potrebnu za laser koji bi uništavao otpad sa svemirskih brodova ili ostale vrste smeća, poput izgubljene rukavice astronauta u nižoj Zemljinoj orbiti.

Prema pretpostavkama američke Agencije za svemirska istraživanja NASA u svemiru ima više od 500.000 komada otpada.

"Relativno mali deo orbitalnog smeća može naneti štetu letelicama i satelitima. Od oko 500.000 komada otpada, 20.000 je veće od lopte za bejzbol", ističe se u upozorenju NASA.

Tagovi: Zemlja , orbita , Smeće , laser

Komentara 9

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

JNA

Ljudi koji pisu kako taj laser nije za smece pojma nemaju koliko je ozbiljan problem smece u svemiru i koliko je danas lansiranje teze nego pre 50 godina zbog tog istok smeca, ako su zaista nasli efikasan sistem za unistavanje otpada to je ogroman napredak u daljem istrazivanju svemira. Pre nego sto komentarisete malo se raspitajte o temi, imate google, znanje vam je dostupno, nemojte gluposti da pisete a da pojma nemate o temi.

16 0

Ruski biznis

Veze ovo NEMA sa uništavanjem Smeća. Razmislite malo,ako uništi Konzervu,žasto ne bi i ceo Satelit,Raketu,Grad.

9 9

Gala Skupstina

Ma jeeeste, rusi salju laser u svemir zbog smeca... a da ne pricam o njihovoj naprednoj tehnologiji...

12 18

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo