Etikete zbog protesta: Vozači "nasilnici", kriva i opozicija

Dan nakon što su širom Srbije vozači nezadovoljni zbog cena goriva blokirali saobraćaj, u javnosti podela etiketa. Za organizatore se proglašavaju opozicioni lideri, vozači se nazivaju nasilnicima, a policija koja zvanično nije reagovala osvanula je na snimcima različitih akcija na društvenim mrežama.

Izvor: N1

  Stručnjaci podsećaju da je situacija lako rešiva i da država ima prostora da reaguje, bez većih posledica.

Šta je na ulice izvelo vozače, za koje vlast tvrdi da ih je nekolicina koja je blokirala život hiljada ljudi? Jednoglasni u svim gradovima gde je zaustavljen saobraćaj kažu - cena goriva je nepodnošljiva, a plate među najmanjima. Razlog je i to što je u Srbiji gorivo skuplje do 40 dinara nego u zemljama iz okruženja.

"S obzirom da mi već godinu dana imamo neprestano jačanje cena derivata, moglo se i očekivati da udarimo u taj plafon izdržljivosti ljudi", smatra urednik ekonomije u listu "Danas" Aleksandar Milošević.

Iskazana u evrima, cena goriva pokazuje da za litar dizela u Srbiji treba izdvojiti 1,37, dok benzin košta 1,29 evra. Poređenja radi, u BiH vozači za litar benzina ili dizela u proseku plaćaju 1,18 evra, dok je u Makedoniji litar dizela 1,05 evra.

Blokadu nezadovoljnih vozača, pak, ministar odbrane poredi sa akcijom "auto Majdan" u Ukrajini 2013. godine, a opoziciju optužuje za organizaciju protesta.

"Tada su isto ovako stvarajući saobraćajne gužve išli da uništavaju jednu zemlju, išli da izazivaju sukobe i po nalogu zapadnih obaveštajnih službi, uništili čitavu jednu zemlju. Auto Majdan se očigledno ponavlja i u Srbiji", navodi ministar odbrane Aleksandar Vulin.

Slično o protestima i u tabloidima, koji vođeni rečima ministra policije da je na delu teror manjine, vozače na čelu kolone predstavljaju nasilnicima. I dok o incidentima tokom blokade nema zvaničnih informacija, na društvenim mrežama proširio se snimak policajca koji nadomak Brankovog mosta, baca bicikl učesnika protesta, ne bi li odblokirao saobraćaj. Iz MUP-a se ne oglašavaju ni o tom događaju, ni o kamerama na beogradskim ulicama koje nisu radile tokom trajanja protesta.

Blokada Izvor: N1

Rasprava o tome ko je stao na čelo kolone, da li će za to odgovarati i koliko je na ulicama bilo "zaglavljenih", a koliko nezadovoljnih vozača, u drugi plan bacila je razlog organizovanja protesta - poziv državi da smanji akcize i tako stabilizuje cene goriva. Urednik ekonomije u listu Danas Aleksandar Milošević podseća da su državna zahvatanja u ceni goriva 55 odsto, a da je akciza visoka jer je to bio jedan od načina za punjenje budžeta u prethodnim godinama.

"Mi od akciza na gorivo imamo više od milijarde evra prihoda u budžetu, i to prilično više samo od toga. Međutim, sada je naš budžet u dobrom stanju, država ima novca i nije joj potrebna ovolika akciza i ona može da je smanji makar privremeno, dok je ovolika cena goriva. Kada padnu berzanske cene, država opet može da vrati malo tu akcizu", kaže Aleksandar Milošević.

Stručnjaci upozoravaju da rast cena smanjuje potrošnju, što lančano smanjuje prihode od akciza, PDV-a i poreza na dobit kompanija za trgovinu nafte, a otvara i vrata švercu.

"Bilo bi super kad bi mogla da se poveća cena na trista dinara, da ostane potrošnja ista i da oni ostvare duplo veće prihode, ali ne može", rekao je glavni urednik NIN-a Milan Ćulibrk.

A dodatne prihode je, dodaje Ćulibrk, moguće ostvariti i pojeftinjenjem goriva zarad vozača u tranzitu kroz Srbiju, dok suprotno, poskupljenje znači samo inflaciju i lanac daljih poskupljenja.

Komentara 108

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Irena

Ja sam na svom facebook profilu dobila poziv od DVERI na protest i sad kako to nije politicki?

161 67

Irena

Bravo Irena!

2 2

upozorenje

Botovi, propustili ste (bar do sad) da minusirate komentar 'Hogara', a 'Biciklisti nasilniku' ste nalupali pluseve, a trebalo je minuse! Nedelja je, razumem, malo se opustimo svi, ali ipak...

46 126

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo