Dijalog Beograda i Prištine - novi format, novi i učesnici?

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je mogućnost novog tipa dijaloga sa Prištinom i time podgrejao spekulacije medija da bi još zemalja moglo da se uključi u dijalog. Poručuje i da ništa ne može da se reši bez SAD i Rusije, a stav da cela međunarodna zajednica ima ulogu u ovom delu sveta, potvrđuje i američki ambasador.

Izvor: N1

Da li će se dijalogu Beograda i Prištine pridružiti još neke zemlje? Po pisanju štampe - da. I to Nemačka, Francuska i Holandija, i u ulozi specijalnog savetnika SAD. Međutim zvanične potvrde toga nema. 

"Nema promene u dijalogu. EU vodi dijalog i nema zahteva za promenu formata tog dijaloga. Mi ćemo da radimo na dijalogu i na dogovoru Beograda i Prištine", kaže šef delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici.

Da, za sada, nema promene formata, poručuje i američki ambasador, ali dodaje. 

"Mislim da to sve zavisi od drugih partnera. Ovo je dijalog i treba biti dogovor između Beograda i Prištine, EU vodi dijalog mi smo srećni s tim i tako treba i da ostane", smatra ambasador SAD Kajl Skat.

Skat, ipak, nije dao precizan odgovor na koje konkretno partnere misli.

"Ja mislim da u stvari cela zajednica međunarodna ima uloge u ovome, jer mi hoćemo da podržimo mir i stabilnost i regiona, i to bi značilo i EU i celu zajednicu Ujedinjenih nacija", dodao je on.

Dnevni list Danas prenosi da bi kosovski čvor mogao da bude raspetljan organizovanjem međunarodne konferencije, koja bi ličila na onu iz Rambujea 1999. Vršilac dužnosti glavnog i odgovornog urednika lista Politika Žarko Rakić, kaže da je to mač sa dve oštrice.

"Ovo sve liči na pretvaranje briselskog dijaloga u jedan međunarodni dijalog, sa jedne strane to je dobro, ali sa druge strane kad imate toliko pregovarača, sporazum je teško postići", kaže Žarko Rakić.

Za sada, dakle, nema ni konkretnih informacija kada će dijalog tačno biti nastavljen, niti da li će se format menjati. Zna se samo, da tog sastanka neće biti 27. i 28. juna, jer je predsednik Vučić tada - zauzet.

Komentara 12

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Skoljkaboj

Naravno da će biti novi format u obliku “Rambujea 2” i naravno uz vece učešće i pritisak U.S i Ruije i čak Kine i Turske da se sporazum pptise i proces okonca do kraja ove godine. Tako da ti govori samo jedno a to je da je EU potpuno nesposobna i nema jake mehanizme da vodi i privede kraju proces.

1 119

Naivni Srbin

Rambuje je konacno iskocio kao zec iz sesira.Rezolucija UN 1244 se oslanja na zakljucke pregovora iz Rambujea.Znamo da je Milosevic odbio da prihvati predlozeni sporazum.Znamo da je nakon toga usledilo bombardovanje.Lagano smo dosli na tacku na kojoj smo vec bili i kako stoje stvari moguci su dramaticni dogadjaji.Pravi problem je sto je onda na vlasti bio Milosevic a sad je njegov ministar informisanja.Tu ima svega samo mozga nema! Imali bi sansu da sa dobrih pregovarackih pozicija branimo nase pravo i stavove da nam drzavni vrh nije ovoliko korumpiran,kriminalan,nestrucan,nasilan,nesposoban i povrh svega nehuman. Mogu BOTOVI da lupaju minuse do mile volje to nece promeniti sustinu a uskoro ce i oni ostati bez sendvica i po neke banane.

9 86

Moca

Ma neka se menja,pokusa sve,ali da se pitanje Kosova vec jednom resi

113 1

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo