Zaev: Spor sa Grčkom treba da bude rešen što pre

Zaev: Spor sa Grčkom treba da bude rešen što pre Izvor: REUTERS/Francois Lenoir
(arhiva)

Makedonski premijer Zoran Zaev izjavio je da dugogodišnji spor s Grčkom oko imena Makedonije treba da bude rešen što je pre moguće, dan pošto su hiljade Grka demonstrirale protiv mogućeg kompromisa.

Zaev je rekao da je reč o veoma delikatnom pitanju i da bi samit EU 28. i 29. juna trebalo da bude krajnji rok za dalji napredak u pregovorima, započetim ove godine, prenosi Asošiejted pres.

Zbog spora s Grčkom koja od sticanja nezavisnosti Makedonije 1991. godine odbija da prizna svog severnog suseda pod ustavnim imenom, blokirane su težnje Skoplja da se pridruži NATO i EU.

U pregovorima je nedavno ostvaren značajan napredak, a Atina je spremna da prihvati ime "Nova Makedonija", "Severna Makedonija" ili "Gornja Makedonija", ali pod uslovom da se ono unese u makedonski ustav i koristi u svim prilikama, i u Makedoniji i u inostranstvu.

Opozicija u obe zemlje odbija kompromis, jer ustupke svoje vlade smatra preteranim.

Hiljade Grka protestovale su u sredu u više od 12 gradova na severu zemlje zbog vladinih nacrta rešenja spora s Makedonijom.

Komentara 3

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Hull

Najpostenije bi bilo Severna Makedonija!

7 6

Hull

Znači ovim usijanim glavama što protestuju nije stalo do kompromisa, više im je do zamrznutih odnosa i lupetanja po principu "Moje, samo moje". U suštini tri Makedonije imaju pravo na nasleđe, podjednako. E sad sto su se podelili i vremenom homogenizovali ko im je kako servirao, to je jedna potpuno druga priča...

16 5

N.Bgd

A izvini što bi Grcima stalo do kompromisa? Oni mogu ovako da teraju još 300 godina i da nemaju nikakvu štetu. BJRM je ta strana koja mora da popušta i da prihvati ono što joj se nametne.

6 16

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo