Incko za N1: Zna se "imenom i prezimenom" ko radi protiv BiH

Incko za N1: Zna se "imenom i prezimenom" ko radi protiv BiH Izvor: N1

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Incko ranije je izrazio zabrinutost što neki politički lideri rade protiv BiH, a kazao je i da ga uznemirava retorika pojedinaca. Za N1 je komentarisao svoju izjavu rekavši da međunarodna zajednica to zna "imenom i prezimenom".

"Sve je poznato", kaže Incko.

N1: Da li su to Dodik i Čović?

"Ko još ima otcepljenje u programu stranke. To je SNSD. Dodik je rekao da očekuje ujedinjenje Republike Srpske i Srbije u ovom veku. Vučić je to mesecima ranije demantovao. Čović govori o planu B".

Dodaje da HDZ i SNSD rade "protiv institucija".

"Zato je međunarodna zajednica, imenom i prezimenom, mi smo rekli HDZ i SNSD stranke dakle, ko to radi protiv institucija. Konkretno o Zakonu o krivičnom postupku. HDZ kaže da je evropski orijentisan, a oni bi to mogli da dokažu postupcima - a ne da se glasa protiv zakona. Meni je to žao", rekao je Incko.

Visoki predstavnik kaže i da bi entiteti mogli da se dogovore oko nekih stvari.

"Ova zemlja, ako bi se mogli dogovoriti o nekim stvarima, o pet stvari, to bi bila vladavina prava, dobra ekonomija, turizam, a niko ne gubi identitet. Razočaravajuće je da je bilo potrebno godina da se usvoje akcize. Sada će trebati godina da se 100 miliona podeli između entiteta. Tužno je to", rekao je Incko.

"Mogli bi se dogovoriti za infrastrukturu, zdravstvo, ekonomiju, nikome ne bi ništa falilo. MMF, Svetska banka, EBRD bi da daju još više novca, a niko ne bi gubio identitet, svoje latinice, ćirilice, kulture. Za nas je BiH po tome interesantna. Ovo nije dosadna zemlja. Ima toliko kultura i religija", poručio je Incko.

Kazao je da ima brojnih primera zajedničkog života u BiH, međutim "na vrhu politike - sve je više različitosti".

Pogledajte intervju sa Valentinom Inckom:

Izvor: N1

Komentara 18

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Sumadinac_Kg

Doticni gospodin je vec dovoljno dugo u BiH i samim tim zna realno stanje pa ne razumem ove "premudri ja" izjave. Niti Hrvatski niti Srpski narod zeli ili dozivljava Bosnu kao svoju drzavu i to - 99,9 % i jednih i drugih. Unitarnu Bosnu zeli samo Bosnjacki korpus. Pat pozicija koja odgovara samo korumpiranim Bosanskim politicarima. Nema nametanja resenja na silu nikom!

9 6

Milutin

zašto, kako vi smatrate, kosovo ima pravo da se odcepi od srbije, a republika srpska ne sme od bosne?

8 9

Dr Milojko

po Ustavu iz 1974, Autonomne pokrajine su bile KONSTITUTIVNI ELEMENTI SFRJ. Imali su svoje sudstvo, zdravstvo, policiju, školstvo, i tako redom, sve potpuno nezavisno od Srbije. Čak su i teretni vozovi menjali lokomotive na "granici". Lokomotiva sekcije za vuču iz Kraljeva u Raškoj se odvaja i vraća, pa se čeka lokomotiva iz Kosova Polja da preuzme transport. U predsedništvu SFRJ ravnopravno su sedeli i predstavnici pokrajina. Jednom je predsednik bio i Fadilj Hodža, a kasnije i Sinan Hasani. Dakle, status kao i sve ostale republike. Raspadom SFRJ, Kosovo se moglo "samoopredeliti", kao Slovenija ili Crna Gora. U tome im je mnogo pomogla pogubna politika Miloševiću o njegove klike na vlasti.

13 4

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo