Zoran Radojičić izabran za gradonačelnika Beograda

Zoran Radojičić izabran za gradonačelnika Beograda Izvor: Tanjug/Filip Krainčanić

Odbornici Skupštine Grada Beograda izabrali su Zorana Radojičića za gradonačelnika Beograda, dok su za njegovog zamenika izabrali dosadašnjeg gradskog menadžera Gorana Vesića. Za izbor Radojičića i novo rukovodstva glasalo je 67 odbornika.

Beogradski odbor Srpske napredne stranke (SNS), koja je osvojila najviše glasova na izborima u martu, odlučio je da za gradonačelnika Beograda predloži hirurga i direktora Dečje bolnice u Tiršovoj Zorana Radojičića, koji je bio nosilac liste SNS-a, dok je za njegovog zamenika predložen Goran Vesić.

18:36 - Profesor na Fakultetu političkih nauka u Beogradu Dušan Spasojević izjavio je u Danu uživo TV N1 da ne očekuje veće promene u vođenju glavnog grada nakon što je dr Zoran Radojičić nasledio Sinišu Malog na mestu gradonačelnika.

vesić Izvor: Tanjug/Filip Karinčanić

17.20 - Na sednici Skupštine grada Beograda podneli su ostavke odbornici Svetislav Goncić, Vesna Stanojević i Aca Petrović sa liste "Aleksandar Vučić – Zato što volimo Beograd" i Toma Fila sa liste Socijalističke partije Srbije-Jedinstvene Srbije.Oni su novom gradonačelniku Zoranu Radojičiću poželeli uspeh.

Umesto njih odbornici će biti Vladimir Šuša, Blagoje Stanistavljević, Marjana Krasić, Nenad Stojanović i Miodrag Grdinić sa liste "Aleksandar Vučić – Zato što volimo Beograd" i Milivoje Nikolić sa liste SPS-JS.

Na sednici su konstatovane i ostavke bivšeg gradonačelnika, sadašnjeg ministra finansije Siniše Malog i ministra rudarstva i energetike Aleksandra Antića zbog nespojivosti funkcija. Umesto njih odbornici su Miona Stanković sa liste SNS i Žarko Krešić sa liste SPS-JS.

16:21 - Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je da je današnjim izborom gradonačelnika i Gradskog veća završeno konstituisanje Skupštine grada Beograda i da će se sada politika liste "Aleksandar Vučić - Zato što volimo Beograd" početi da sprovodi u delo.

Izvor: N1

Vesić je podsetio da je lista SNS dobila podršku 45 odsto Beograđana i da novi gradonačelnik zatiče Beograd u mnogo boljem stanju nego što je bio slučaj 2013. godine.

Vesić je najavio da će do kraja juna biti usvojen rebalans budžeta zbog povećanja prihoda.

"Mi iz SNS bili smo iznenađeni što se bivši gradonačelnik Dragan Đilas nije javio za reč. Bio je šesti na listi govornika što govori da ga se njegovi odbornici stide i da su pokušali da ga sakriju", rekao je Vesić.

15.49 - Novoizabrani gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić izjavio jeda će biti gradonačelnik svih građana - onih koji jesu i onih koji nisu glasali za njega.

Izvor: N1

Radojičić je u prvom obraćanju nakon izbora za gradonačelnika Beograda kazao da će dati sve od sebe da Beograd bude grad u kojem će svi građani da osećaju poboljšanje života.

"Pred nama je težak zadatak, da dostignemo ciljeve obećane u kampanji", rekao je Radojičić i dodao da je uzbuđen zato što je izabran za gradonačelnika Beograda.

On je kazao da je svestan i da će se truditi da opravda ukazano poverenje.

Istakao je da je on čovek kompromisa i da smatrada da ima prostroa da svi zajedno nađu zajedničke interese.

"Ovo je izuzetna čast. Čoveku se dese neke stvari koje ne planira... Izuzetno sam zadovoljan i srećan", kazao je novoizabrani gradonačelnik.

Zoran Radojičić, gradonačelnik Izvor: Tanjug/Filip Karinčanić

15.45 - Šef odborničke grupe Savez za Srbiju Dragan Đilas osudio je ponašanje odbornika vladajuće većine u Skupštini grada Beograda tokom debate pre izbor Zorana Radojičića za gradonačelnika.

"Ono što se dešava u gradskom parlamentu jeste vređanje ljudi, nazivanje lopovima, kriminalcima i sličnim imenima, posebno onih koji nisu tu", rekao je Đilas novinarima osvrćući se na kritike upućene i predsedniku Narodne stranke Vuku Jermiću.

Đilas je kazao novinarima da, iako je Radojičić "čovek sa pravom diplomom, što je danas retko", Savez za Srbiju ga nije podržao za gradoinačelnika jer je rekao da će biti "kontinuitet prethodne vlasti" i zato što je njegov prvi saradnik dosadašnji "gradski menadžer" Goran Vesić.

15.31 - Odbornici Skupštine grada Beograda tajnim glasanjem su izabrali su Zorana Radojičića za gradonačelnika Beograda, dok su za njegovog zamenika izabrali dosadašnjeg gradskog menadžera Gorana Vesića. Za članove Gradskog veća izabrani su Dragomir Petronijević, Tanja Popović, Steva Marušić, Miloš Dangubić, Gavril Kovačević, Zoran Adamović, Elena Bilić, Filip Marjanović, Fadilj Eminović, Vojin Vučićević i Vladimir Jestratijević. Za izbor Radojičića i novo rukovodstva glasalo je 67 odbornika.

14.39 - Počelo je glasanje za izbor gradonačelnika, njegovog zamenika i novog Gradskog veća.

14.30 - Odbornica odborničke grupe “Savez za Srbiju” Sanda Rašković Ivić izjavila je da će od predsednika Skupštine grada Beograda Nikole Nikodijevića zatražiti posebnu sednicu gradskog parlamenta o bezbednosti u gradu, koji, kako smatra, podseća na Beograd kakav je bio 1990-ih godina.

Ona je na sednici gradskog parlamenta kazala da Zoran Radojičić, kada postane gradonačelnik, treba da se pozabavi bezbednošću u Beogradu, jer je grad postao "grad sačekuša i pucnjave".

Na kritike opozicinih odbornika na sednici odgovaraju uglavnom Vesić i šef odborničke grupe Srspke napredne stranke Aleksandar Mirković, dok se kandidat za gradonačelnika Radojičić nije javljao za reč, osim dok je podnosio ekspoze.

Predsednik Skupštine grada Beograda Nikola Nikodijević tokom rasprave molio je odbornike da ne govore neistine, da se drže dnvenog reda i da ne dobacuju.

Podršku Radojičiću i reči hvale imali su poslanici vladajuće većine iz redova SNS i SPS koji su isticali njegovu doktorsku karijeru u Dečijoj bolnici.

14.17 -  Odbornik liste "Savez za Srbiju" Borko Stefanović poručio je Radojičiću da je on lice kontinuiteta, ali kontinuiteta neispunjenih obećanja i nezavršenih projekata.

borko stefanović.jpg Izvor: N1

Stefanović je rekao da su posle Radojičića imali potrebu neki drugi ljudi da govore i objasne šta će se raditi u gradu posle ekspozea kandidata za najvišu funkciju u Beogradu.

"Vi ste kontinuitet neispunjenih obećanja, nezavršenih projekta, spalionice u Vinči. Kakav je vaš lični stav o tome. Sa vaše desne strane imate neugašeni vulkan energije i spletki" i neće biti lako sputati ga, rekao je Stefanovićgovoreći o Goranu Vesiću.

Vesić je zatim optužio Stefanovića da u on i Vuk Jeremić odgovorni za "brljotinu sa Miladinom Kovačevićem".

Stefanović je, reklamirajući povredu Poslovnika, rekao da je ovo "biće vlast" jer sve govori šta će da bude za dve do tri godine, dok će za ostalo Vesića da tuži sudu, dok je u prolasku pored njega dodao: "Videćeš kako ću da te oderem".

12.35 - Zamenik šefa odborničke grupe Saveza za Srbiju Nikola Jovanović izjavio je da mu je jasno zašto je Zoran Radojičić potreban vladajućoj većini u Skupštini grada Beograda, kao kandidat za gradonačelnika, ali da mu nije jasno zašto su oni njemu potrebni.

"Gospodine Radojičiću zašto pristajete da budete smokvin list za kontinuitet vlasti onih koji su bili u sukobu interesa i zašto pristajete da dajete kredibilitet ekipi za koju je Aleksandar Vučić etiketirao kao kompletne idiote", upitao je Jovanović na sednici gradskog parlamenta.

Izvor: N1

Jovanović, koji je potpredsednik Narodne stranke, upitao je kako je moguće da vladajuća koalicija i stranka, iako se hvale kontinuitetom, nije nikoga iz prethodne garniture smatrala dostojnim da bude gradonačelnik.

"'Tiršova dva' zaslužuje podršku u svakom slučaju... Ako budete uspešan gradonačelnik - što vam mi želimo, ali ako krenete da krasite naslovne stranice tabloida, zovite nas, mi ćemo vam reći ko vas stavlja u tabloide", rekao je Jovanović.

Šef odborničke grupe SNS-a Aleksandar Mirković negodovao je zato što je Jovanović govorio o korupciji i rekao da predsednika njegove stranke, Vuka Jeremića, "jure zbog međunarodne korupcije".

Goran Vesić, kandidat za zamenika gradonačelnika, potom je s govornice je pokazao fotografije lokalnog funkcionera Hong Konga, Čija Pinga Patrika Hoa i senegalskog diplomate Čeika Tidiana Gadioa, uhapšenih zbog korupcije u SAD, za koje tvrdi da su bliski saradnici Vuka Jeremića.

Zoran Radojičić, gradonačelnik Izvor: Tanjug/Filip Karinčanić

12.00 - Kandidat za gradonačelnika Beograda Zoran Radojičić je kazao da je njegov san da Beograd u naredne četiri godine postane prava moderna, urbana i razvijena evropska prestonica. 

"Moj tim će raditi u interesu građana i građanki. Moći će da ponudi rešenje za velike i male izazove. Vodiću grad sa puno posvećenosti, poštovaću prestonicu i energiju Beograda, čime smo svi opijeni", kazao je Radojičić i obećao da će sve svoje veštine upotrebiti da bi Beograd postao lepši, bolji i uspšeniji. 

Radojičić je kazao da su među najaznačajnijim projektima u Beogradu izgradnja metroa, završetak pasarele koja spaja Kalemegdan i priobalje, kao i početak izgradnje gondole. 

"U centru svakog projekta mora biti čovek. Razvoj svake od 17 gradskih opština je bitan", kazao je on.

Izvor: N1

11.20 - Zoran Radojičić izjavio je da planira da nastavi velike investicije i projekte i nastavi razvoj glavnog grada Srbije, koji je započela prethodna gradska vlast.

"Novo rukovodstvo planira da nastavi tamo gde je prethodno stalo", rekao je Radojičić odbornicima. 

On je najavio ulaganja u zdravstvo, obrazovanje, infrastrukturu, zapošljavanje, kao i podršku ugroženim i marginalizovanim grupama.

Nikola Nikodijević Izvor: Tanjug / Filip Krainčanić

11.05 - CV Zorana Radojičića kao lekara je besprekoran, pitanje je zašto bismo nekoga ko je vrhunski u svom poslu, zašto bismo takvog asa prepustili da se bavi kanalizacijom u Busijama, za mene je pitanje motiva tog čoveka da izađe iz svoje branše. Kao neko ko je najduže tu, mislim da će Goran Vesić biti čovek broj jedan, smatra novina BIRN-a Slobodan Georgiev.

10.57 - Predsednik Skupštine Beograda Nikola Nikodijević obrazložio predlog da nosilac liste "Aleksandar Vučić - Zato što volimo Beograd" i direktor dečje bolnice u Tiršovoj Zoran Radojičić bude gradonačelnik.

10.31 - Odbornici Skupštine Beograda konstatovali su na početku sednice ostavku odbornika Siniše Malog i Aleksandra Antića, ministara Vlade Srbije. Mali je izabran ministra finansija, a Antić obavlja dužnost ministra energetike i rudarstva.

Zoran Radojičić, gradonacelnik Izvor: Tanjug/Filip Karinčanić

9.50 - Na Trgu Nikole Pašiča, ispred gradske skupštine, okupio veliki broj građana, koji su, kako se pretpostavlja, došli da podrže izbor gradonačelnika.9.30 - Predsednik Skupštine Beograda Nikola Nikodijević izjavio je da će obrazložiti predlog da nosilac liste "Aleksandar Vučić - Zato što volimo Beograd" i direktor dečje bolnice u Tiršovoj Zoran Radojičić bude gradonačelnik, a da će se o gradonačelniku glasati u paketu (objedinjeno) sa njegovim timom - odnosno zamenicima i 13 članova gradskog veća.

Zoran Radojičić, gradonacelnik Izvor: Tanjug/Filip Karinčanić

"Verujem da je Radojičić jedan od najboljih ljudi. On se dokazao u svom radu. Najbolje ga kvalifikuje način na koji je uredio kliniku u Tiršovoj. Pokazao je kako može uspešan menadžer da organizuje rad na jednoj instituciji", rekao je Nikodijević.

9.01 - Direktor Color press grupe Robert Čoban izjavio je u Novom danu da mu predlog Srpske napredne stranke da Zoran Radojičić bude gradonačelnik Beograda deluje pošteno.

Zoran Radojičić, gradonacelnik Izvor: Tanjug/Filip Karinčanić

7.34 - Za članove Gradskog veća predloženi su Dragomir Petronijević, Tanja Popović, Steva Marušić, Miloš Dangubić, Gavril Kovačević, Zoran Adamović, Elena Bilić, Filip Marjanović, Fadilj Eminović, Vojin Vučićević i Vladimir Jestratijević.

Odbornici će o izboru gradonačelnika, njegovog zamenika i članova Gradskog veća voditi objedinjenu raspravu. Na sednici će biti zamenjeni mandati odbornika koji su između dve sednice podneli ostavku.

Komentara 126

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Jelena

E Jasna li si Srbijo! :(

28 144

Zabrinut

AV je u prošlosti godinama pokušavao da postane gradonačelnik ali mu je Djilas bio nepremostiva prepreka. Konačno je uspeo. Čestitam!

54 186

Jskov

Tehnokatski gradonacelnik! Zasto doktore? Sta je razlog?

111 238

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo