Pupovac: HRT daje prostor poricatelju zločina u Jasenovcu

Pupovac: HRT daje prostor poricatelju zločina u Jasenovcu Izvor: N1

Poslanik srpske nacionalne manjine Milorad Pupovac kritikovao je Hrvatsku radioteleviziju (HRT) zbog nedavnog gostovanja publiciste Igora Vukića koji negira zločine u jasenovačkom logoru.

"Javni servis daje prostor poricatelju i negatoru zločina genocida i Holokausta prema Romima, Jevrejima, Srbima i ratnog zločina prema Hrvatima koji su bili nepodobni za tadašnji ustaški režim", rekao je Pupovac u Saboru.  

On je ocenio da je reč o "nesvakidašnjem i opasnom istupu" Vukića na javnom servisu na kojem je negirao zločin genocida i Holokausta i činjenicu da je Jasenovac bio logor smrti.  

Pupovac je rekao da se HRT naknadno ogradio od Vukićevih izjava, ali ih nije i osudio.  

Tokom njegovog govora, iz saborskih klupa mu je dobacivao poslanik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Stevo Culej koji pripada desnom krilu stranke.

Predsednik Sabora Gordan Jandroković (HDZ) izrekao je Culeju opomenu.  

Gostovanje revizionističkog publiciste Igora Vukića na HRT već je izazvalo niz kritika, a HRT se posle tog gostovanja u emisiji "Dobar dan, Hrvatska" ogradio od njegovih izjava.  

"HRT osuđuje sve počinjene ratne zločine, pa tako i one počinjene na području nekadašnjeg koncentracionog logora Jasenovac kako se oni više nikad ne bi ponovili", naveo je HRT u reakciji na izjave u emisiji koju uređuje Karolina Vidović Krišto, u javnosti poznata po bliskosti s desnim, konzervativnim udruženjima.  

S druge strane, Vukić je poznat po tvrdnjama da je ustaški logor Jasenovac bio radni logor i sabiralište radne snage, kao i da tamo nije bilo masovnih ubistava.  

On je u emisiji HRT predstavio knjigu "Radni logor Jasenovac" i ponovio tvrdnje kojim osporava najmanje 83.000 ubijenih u Jasenovcu, među kojima i oko 20.000 dece.

Takođe je rekao da je "jedna od najgnusnijih laži da je bilo dece u logoru", a tvrdio je i da su Jevreji zatvoreni u Jasenovcu da bi bili izuzeti od deportacija u Nemačku.  

Gost u emisiji trebalo je da bude i istoričar Hrvoje Klasić, ali je on odbio da učestvuje jer, kako je rekao, nije želeo da daje kredibilitet Vukićevom istraživanju.  

Komentara 5

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Стеван

Нека причају шта хоће! То је њихова срамота. Лакше ће се сами обрачунати са клеро-фашистима и усташтвом, него ако се ми мешамо, нарочито наши клеронационалисти и ревизионисти историје.

1 0

Poznavalac

Treba jedan pupovac i u srpskom parlamentu da uvek kaze kada cetnici pokusavaju reviziju nase proslosti.

8 0

Ono

Obožavam licemerje na ovim prostorima... Hrvati su zgrozeni zlocinom u Srebrnici, ali zato negiraju Jasenovac. Srbi zgrozeni zlocinima NDH (nije samo Jasenovac, ali je najveći zločin), ali negiraju Srebrnicu. Muslimani zgrozeni Srebrenicom, ali negiraju pokolje u periodu 92-94 u okolini iste. Dok god je tako ne vidim kako ćemo mrdnuti sa ove tacke gde smo sada...

4 1

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo