Osječki sud izdao nalog za hapšenje Zdravka Mamića

Osječki sud izdao nalog za hapšenje Zdravka Mamića Izvor: PIXSELL/Ivo Cagalj

Osječki Županijski sud izdao je nalog za hapšenje bivšeg čelnika Dinama i aktuelnog savetnika u tom zagrebačkom klubu Zdravka Mamića, koji je danas prvostepeno osuđen na 6,5 godina zatvora, javili su hrvatski mediji.

Prema hrvatskom zakonu, osobe osuđene na kaznu veću od pet godina moraju u zatvor do pravosnažnosti presude. Zdravko Mamić je juče, dan uoči izricanja presude, otišao u susednu Bosnu i Hercegovinu, čije državljanstvo ima uz hrvatsko, a ranije danas je najavio da se do pravosnažnosti presude neće vraćati u Hrvatsku. 

Portparol suda u Osijeku Miroslav Rožac objasnio je dalju proceduru u slučaju Mamić. 

Pošto Ministarstvo unutrašnjih poslova utvrdi na kojem graničnom prelazu je Mamić napustio Hrvatsku, sud će policiji dati nalog za raspisivanje međunarodne poternice, na osnovu koje on može da bude uhapšen u bilo kojoj zemlji van EU, rekao je Rožac. 

Izvor: N1 Zagreb

"Ukoliko se okrivljeni zatekne u nekoj članici EU, biće izdat evropski nalog za hapšenje", precizirao je Rožac, a prenela Hina.

Ministar bezbednosti BiH Dragan Mektić izjavio je da BiH po Ustavu ne može da izruči Hrvatskoj Mamića, jer on ima državljanstvo BiH. On je rekao da Zagreb može Sarajevu da dostavi presudu protiv Mamića i da onda BiH može da izvrši tu presudu. 

Bivši čelnik, a sadašnji savetnik u Dinamu Zdravko Mamić, njegov brat, bivši trener Dinama Zoran Mamić, bivši direktor kluba Damir Vrbanović i poreznik Milan Pernar u sredu su na sudu u Osijeku prvostepenom presudom proglašeni krivim za izvlačenje oko 116 miliona kuna (15,5 miliona evra) i nanošenje štete državnom budžetu od oko 1,6 miliona evra. 

Svi su osuđeni na zatvorske kazne - Zdravko Mamić na 6,5 godina, Zoran Mamić na četiri godine i 11 meseci, a Vrbanović, koji je izvršni direktor Hrvatskog fudbalskog saveza (HNS), na tri godine. Pernar je dobio četiri godine i dva meseca zatvora.

Dinamo podržao Mamića i druge osuđene

Zagrebački fudbalski klub Dinamo saopštio je da je "šokiran" prvostepenom presudom suda u Osijeku, kojom su na zatvorske kazne osuđeni sadašnji i bivši funkcioneri tog kluba, uključujući nekadašnjeg čelnika Zdravka Mamića. 

"Ogorčeni smo činjenicom da je sudsko veće podleglo pritiscima i donelo presudu koja se ne temelji na dokazima i utvrđenim činjenicama, nego je očigledno posledica materijalnih i procesnih grešaka nezabeleženih u dosadašnjoj sudskoj praksi", naveo je Dinamo u saopštenju objavljenom na portalu. 

U klubu smatraju da su optuženi od početka postupka bili "izloženi medijskoj histeriji, u kojoj su prekršeni neki od osnovnih i temeljnih postulata vladavine prava kao što je pretpostavka nevinosti, prema kojoj je svako nevin dok pravosnažnom sudskom presudom nije utvrđeno drugačije". 

"Čvrsto verujemo u nevinost naših kolega i dajemo im punu podršku u njihovoj daljoj sudskoj borbi", saopštio je zagrebački klub.

Komentara 2

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Realnost

Zato Hrv pripada EU a Srb ne.

20 1

Sebastijan Kurc

Pravna Drzava!

37 2

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo