Društvo sudija pozvalo VSS da reaguje na pretnje sudijama

Društvo sudija pozvalo VSS da reaguje na pretnje sudijama Izvor: Shutterstock

Društvo sudija Srbije ponovo je pozvalo Visoki savet sudstva da povodom komentara predstavnika šabačkog odbora Srpske napredne stranke na presude sudije Biljane Mraović i kako se navodi, verbalnog napada i uvreda kojima je potom bila izložena, "što hitnije reaguje u skladu sa svojim ustavnim i zakonskim obavezama".

Navodeći da je "neprihvatljivo ponašanje političara" ostalo bez osude nadležnih državnih organa, Društvo sudija je u saopštenju pozvalo i predsednika Osnovnog suda u Šapcu, "čiji sudija je predmet kontinuiranog i neprimirenog pritiska političara i javnosti u tom gradu", da u skladu sa svojim zakonskim obavezama preduzme odgovarajuće mere u cilju zaštite sudije, a time i sudstva.

"Imajući u vidu i da su se pritisci na sudiju Mraović sa konferencije za novinare preneli na ulice Šapca, pozivamo i druge državne organe da u okviru svojih nadležnosti preduzmu odgovarajuće mere u cilju zaštite nezavisnosti sudstva, poštovanja pravnog poretka i zaštite ugleda Srbije", navodi se u saopštenju.

Društvo je navelo i da saopštenje nije sačinjeno samo u cilju zaštite sudija radi njih samih, već da se njime želi ukazati da je "neophodno da se prestane sa ovakvim vidom pritisaka, čime bi se, na taj način, stvorili uslovi da svaki građanin Srbije, kada se nađe pred sudom, ostvari pravovremenu i pravičnu sudsku zaštitu, što je jedino moguće ako je sudija nezavisan i nepristrasan".

"Večernje novosti" su ranije objavile da su poverenici Gradskog odbora SNS u Šapcu Aleksandar Pajić i Boban Birmančević izjavili novinarima da "nikada nijedan gradonačelnik u Srbiji protiv kojeg je Državna revizorska institucija (DRI) podnela krivičnu prijavu, nije oslobođen, a to se dogodilo baš u slučaju Nebojše Zelenovića", po čemu je "odluka sudije Biljane Mraović presedan".

SNS je u saopštenju "optužila sudiju Biljanu Mraović da je 'imala dodatni motiv' za oslobađanje Nebojše Zelenovića jer je - dva meseca po početku procesa - njena ćerka dobila posao vaspitačice u ovdašnjoj (šabačkoj) predškolskoj ustanovi", te "zato najavljuju i krivične prijave protiv svih učesnika ove - kako kažu - afere", prenele su "Večernje novosti".

Reagovalo je Društvo sudija Srbije koje je ocenilo da postupanje poverenika SNS u Šapcu "predstavlja još jedan u nizu primera sve učestalijeg ponašanja zvaničnika vladajuće političke stranke kojima se sistemski omalovažavaju predstavnici sudske vlasti".

Komentara 4

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Žare

Veoma je interesantno kada društvo sudija ustaje u odbranu sudije koji je doneo presudu.Ajde da kažemo da su ovi koji napadaju sudiju i njgovu presudu nestručni, ali što ta stručna javnost ne ustane u zaštitu zakona i ne sudi po zakonu a ne po savesti.

0 0

Krlle

Pravda i sudska zaštita prava građana.Kako kad su na čelnim pozicijama ljudi poslušnici koji se boje i svoje senke. Sve bi dali da sačuvaju fotelje.I šta to beše "pravo građana"?Jeres je ako mislite drugačije od vlastodržaca.

8 140

Klara

Sudije, stanite! Nece niko drugi da stane iza vas kad vi niste sposobni da stanete.iza sebe i svojih odluka. Pobunite se, vi to mozete. Dozvolili ste da vam strah bude glavna profesija?!

31 286

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo