Redovnim pregledima i vakcinom protiv raka grlića materice

Redovnim pregledima i vakcinom protiv raka grlića materice Izvor: N1

U Srbiji godišnje 1.200 žena oboli od grlića raka materice, a više od 600 umre, dok su kao prevencija najbolji redovni pregledi i HPV vakcina protiv te bolesti, rečeno je na sastanku nevladinih organizacija, ministarke za demografiju i populacionu politiku Slavice Đukić-Dejanović i državnog sekretara Ministarstva zdravlja Berislava Vekića.

Više od deset udruženja pacijenata, roditelja i nevladinih organizacija potpisalo je i predalo danas Ministarstvu zdravlja i ministarstvu zaduženom za demografiju i populacionu politike Deklaraciju "Stop raku grlića materice, stop HPV" kojom se od izvršne vlasti traži pokretanje imunizacije, odnosno vakcinacije protiv te bolesti.

Predstavnica udruženja "Roditelj" Gordana Plemić rekla je da će se to udruženje potruditi da podigne svest i znanje građana o toj bolesti.

Ministarka Đukić-Dejanović rekla je da je ministarstvu potrebna podrška i saradnja sa nevladinim sektorom.

"Vakcina nije obavezna, ali je preporučena adolescentskoj populaciji. Australija je uspela da učestalost obolevanja od raka grlića materice od 22 odsto, primenom vakcinacije svede na jedan procenat obolelih. Zemlje u našem okruženju, Hrvatska, Slovenija, Mađarska i Bugarska takođe su primer dobrih praksi", rekla je Đukić-Dejanović.

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Berislav Vekić rekao je da je Srbija četvrta u Evropi po broju obolelih od te bolesti, iza Rumunije, Litvanije i Bugarske.

"Ceo svet se bori protiv te opake bolesti, jer oko 530.000 žena godišnje umre. Protiv ove bolesti ministrstvo želi da se bori na dva načina - prvi je preporučena vakcinacija za sve mlade osobe. Pravilnikom to je populacija od 13 godina pa i stariji, i obuhvata devojke i muškarce zbog prenosivih bolesti. Drugi je povećanje odziva žena na preglede", kazao je Vekić.

Predstavnik Univerzitetske dečje klinike "Tiršova" Srđa Janković rekao je da je rak grlića materice bolest koja se može sprečiti. "Dragocena je mogućnost to što ta opaka bolest može biti sprečena. Važno je da se prihvati imunizacija, odnosno vakcinacija koja daje najbolje rezultate u prevenciji. Učestalost ovog karcinoma može se čak približiti nuli", istakao je Janković.

Komentara 6

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Saki

Drago mi je da se o ovome razmišlja i iskreno se nadam da će se vakcina uskoro uvesti u kalendar obavezne imunizacije.

6 3

darko

Zivimo u medijskom mraku imunizacija upropastava zivot Covek je rodjen savrsen,i nista mu ne treba dodavati,Upropastava zivot pogresnom ishranom najvise,a onda pravi profitabilnu filozofiju lecenja

9 28

Yu

Da Vi živite u mraku, to Vam apsolutno verujem. I nemam ništa protiv, Vaš je izbor. Ali Vam ne sme biti dozvoljen uticaj na mlade osobe, čiji su životi u pitanju.

23 5

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo