Vukosavljević: Kultura u medijskom prostoru marginalizovana

Vukosavljević: Kultura u medijskom prostoru marginalizovana Izvor: Tanjug/Rade Prelić

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević izjavio je danas da je kultura u medijskom globalizovanom svetu svedena na kulturu banalnosti.

On je na međunarodnom skupu "Beogradski kontrapunkt 2018 - Lične slike sveta u pokretu", u Jugoslovenskoj kinoteci u Beogradu rekao da teme koje nude kulturne sadržaje ostaju vezane za uzak krug stručnjaka i da su u medijskom prostoru marginalizovane.

Vukosavljević je ukazao na ogromnu moć medija i onih koji medijima vladaju.

Reditelj Emir Kusturica ocenio je da je globalizacija počela sa televizijom sa jedne strane i rušenjem Sovjetskog Saveza sa druge strane.

On je kazao da informacija danas putuje brže od metka i da često ima ubojitije dejstvo i da onaj ko poseduje medije poseduje i veliku moć.

Međunarodni skup će trajati dva dana, a na njemu učestvuju kineska spisateljica Džang Kangkang, sprski prozni pisac Vladimir Pištalo, istoričar umetnosti na Islandu Gunar Kvaran, ruski prozni dramski pisac, pesnik i publicista Jurij Poljakov, kubanski prozni pisac i teatrolog Fransisko Lopez Sača i kanadski prozni pisac, filmski scenarista i novinar Dejvid Homel.

Glavna tema ovogodišnjeg skupa je "Šta sa globalizacijom u kulturu?".

"Beogradski kontrapunkt" je međunarodni skup čiji je cilj da okupi umetnike i mislioce iz različitih delova sveta, koji svojim radom značajno doprinose razumevanju savremenih svetskih tokova, odnosno situacije u kojoj se čovek nalazi u današnje vrememenu.

"Beogradski kontrpunk" je prvi put održan u junu prošle godine, a traženi su odgovori na pitanje "Šta književnost može da učini u današnjem vremenu?".

Komentara 14

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Stevan

Nisam pitao : Sta kažu na tu temu u SARAJEVU ?

0 0

Stevan

Sta je sa : SANU, Maticom, bibliotekom Matice, Sterijinim pozorjem , Zmajevim igrama, kulturom u rubrikama Politike, NIN, tv kuca, nama ???

0 0

lupetanje

A ministar kulture i informisanja nema nista s tim sto je kultura u medijskom prostoru marginalizovana?!!!

4 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo