Dve godine bez Luisa Saloma

Dve godine bez Luisa Saloma Izvor: Mirco Lazzari gp/Getty Images
Luis Salom na podijumu posle Velike nagrade Katara

Na današnji dan pre dve godine život je izgubio Luis Salom. Mladi španski motociklista je poginuo u nesreći tokom drugog slobodnog treninga Moto2 kategorije Svetskog šampionata za Veliku nagradu Katalonije.

Do nesreće je došlo kada je 24-godišnji Salom izleteo sa staze u 12. krivini staze „Katalunja“ i pao sa motora, koji se odbio o zaštitnu ogradu i udario u njega.

Mladom Špancu je pružena pomoć na licu mesta, planirano je da ga helikopter prebaci u obližnju bolnicu, ali je odlučeno da najbolju negu može da dobije u medicinskom centru staze. Međutim, dva sata kasnije objavljeno je da nisu mogli da ga spasu i da je podlegao povredama.

Odmah posle Salomove pogibije odlučeno je da konfiguracija staze „Katalunja“ bude promenjena, da bi se izbegla ta zloglasna 12. krivina. Trke u sve tri klase vožene su na konfiguraciji predviđenoj za Formulu 1, a od tada su napravljene još neke izmene na samoj stazi.

Salom je rođen 7. avgusta 1991. godine, a u Svetskom šampionatu je debitovao 2009. godine. Svoju najbolju sezonu imao je 2013. godine, kada mu je na poslednjoj trci titulu u Moto3 kategoriji iz ruku praktično oteo Maverik Vinjales. Upisao je devet pobeda u najslabijoj klasi, da bi u Moto2 prešao 2014. godine i najbolji rezultat mu je drugo mesto u Kataru prošle sezone.

Salomova nesreća je prva fatalna u Svetskom šampionatu od pogibije Marka Simončelija 23. oktobra 2011. godine u Sepangu. U međuvremenu, život je izgubio Niki Hejden, kojeg je udario automobil dok je vozio bicikl, a on je podlegao povredama pet dana posle nesreće.

Komentara 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

* Sva polja su obavezna