“Informer“ mora da plati 150.000 dinara uredniku KRIK-a

“Informer“ mora da plati 150.000 dinara uredniku KRIK-a Izvor: N1

“Informer“ i njegov urednik Dragan Vučićević moraće da plate 150.000 dinara odštete uredniku KRIK-a Stevanu Dojčinoviću jer su ga u serijalu tekstova nazivali “sado-mazo francuskim špijunom“, “saradnikom mafije“ i “teroristom“, prema prvostepenoj presudi Višeg suda.

Informer“ je kažnjen i zbog narušavanja Dojčinovićeve privatnosti jer je objavio fotografije iz njegovog privatnog života, piše KRIK.

Urednik KRIK-a Stevan Dojčinović tužio je u aprilu 2016. godine "Informer“ i njegovog urednika Dragana Vučićevića tražeći odštetu zbog povrede časti i ugleda, kao i zbog iznošenja detalja iz privatnog života.

“Informer“ je optuživao urednika KRIK-a da je “lažni novinar“, “zapadni špijun“, “saradnik mafije“, “sadomazhista“ i “terorista“ koji “pakuje afere“ Aleksandru Vučiću i njegovoj porodici.

Sud je presudio u Dojčinovićevu korist i kaznio “Informer“ sa 130.000 dinara zbog povrede časti i ugleda i sa još 20.000 dinara zbog povrede prava na privatnost.

“Informacijama iznetim u navedenom tekstu (Informera) dovodi se do zaključka da je (Dojčinović) deo medijsko – političke-tajkunske mafije reketaša koji planiraju da ruše državu, iako takvi navodi nisu potkrepljeni dokazima (…) pa je zbog toga po oceni suda povređena pretpostavka nevinosti“, navodi se u presudi.

Utvrđeno je i da "Informerovi“ tekstovi mogu da kod čitaoca izazovu osudu i prezir prema Dojčinoviću.

Na sudu je otkriveno da nisu tačne informacije koje je “Informer“ objavio u tekstu „Novinarska narko-veza“ u kome se navodi da je Dojčinović informacije o nekretninama predsednika Aleksandra Vučića dobio od “osuđivanog narko-dilera“ Vojislava Jenića.

Tada je na naslovnoj strani ovog tabloida objavljena i fotografija načinjena skrivenom kamerom na kojoj su Jenić i Dojčinović – zbog čega je urednik KRIK-a pokrenuo odvojeni postupak pred Zaštitnikom građana sumnjajući da je fotografiju napravila Bezbednosno-informativna agencija (BIA).

U spornom tekstu “Informera“ piše da je Jenić 1987. u Požarevcu osuđen zbog prodaje droge. Iz suda u ovom gradu su se, međutim, izjasnili da takva presuda ne postoji, niti da je protiv Jenića vođen postupak.

Sud je utvrdio i da ne postoje dokazi da je Dojčinović vraćen sa granice sa Rusijom jer je strani špijun, kako je “Informer“ pisao.

“Informer“ će morati da plati sudske troškove a biće i obavezan i da objavi presudu u štampanom i online izdanju nakon što postane pravosnažna. Stranke u postupku imaju pravo žalbe na ovakvu presudu.

Komentara 38

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Jeremija

Kazna je smešno niska.

33 120

Krug Trojke

Samo napred.Do bankrota

134 318

Zupčanik

Posle 26 meseci... smešna presuda.

139 296

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo