Poverenik pripremio odgovore o uredbi o zaštiti podataka

Poverenik pripremio odgovore o uredbi o zaštiti podataka Izvor: N1
(arhiva)

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti pripremio je, povodom početka primene Opšte uredbe Evropskog parlamenta i Saveta Evropske unije o zaštiti lica u vezi sa obradom podataka o ličnosti i slobodnom kretanju takvih podataka, listu najčešće postavljenih pitanja na koja je dao odgovore.

U ovom dokumentu, kako je saopšteno, Poverenik je pokušao da odgovori i na pitanje da li se Opšta uredba primenjuje na rukovaoce iz Republike Srbije, kao i koje su obaveze u slučaju da se primenjuje.

Poverenik se nada da će se brojne dileme sa kojima se suočavaju, kako pojedinci na koje se podaci odnose, tako i pravna lica koja žele da posluju u Evropskoj uniji ili da posluju sa licima iz Evropske unije, rešiti po usvajanju odavno neophodnog Zakona o zaštiti podataka o ličnosti.

Opšta uredba se u Evropskoj uniji primenjuje od 25. maja 2018. godine, neposredno u svim državama članicama, podseća se u saopštenju.

Republika Srbija obavezala se Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju da će uskladiti nacionalno zakonodavstvo u oblasti zaštite podataka sa pravnim tekovinama Evropske unije.

Pitanje zaštite podataka o ličnosti od značaja je za pristupanje Evropskoj uniji i tema je pregovaračkih Poglavlja 23 "Pravosuđe i osnovna prava" i 24 "Pravda, sloboda i bezbednost", ističe Poverenik.

Komentara 5

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Baki

BRAVO!

0 69

Zeljko Bgd.

Bravo za g. Sabica. Pravi profesionalac i svetionik demokratije.

43 428

SREMAC

Lako je kad imaš podršku i pomoć EU i aktuelne vlasti.

1 104

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo