Da li Srbija radi dovoljno da se Poglavlje 24 zatvori 2023?

Osim ekonomskih, među ključne kriterijume na kojima inistira Brisel spadaju i oni koji se tiču vladavine prava i bezbednosti. Rad na ispunjenju uslova iz pregovaračkog Poglavlja 24 traje, a rokovi su ponovo su produženi. Ipak, sve se radi da Srbija bude spremna da zatvori i to poglavlje 2023. godine.

Izvor: N1

Tako bar kažu nadležni, a kontrolori tog procesa iz civilnog sektora nisu sasvim saglasni.

Da li je Srbija država zarobljena u začaranom krugu kriminala, korupcije, politike, interesa…

Sonja Stojanović Gajić iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku kaže da je upravo to opis zemlje u strategiji proširenja koju je početkom godine objavila EU. I citira: "Da su veze sa organizovanim kriminalom i korupcijom prisutne u Srbiji na svim nivoima vlasti i dovode do isprepletenosti javnih i privatnih interesa, što kod građana stvara osećaj nekažnjivosti i nejednakosti. Dakle, to je opis zarobljene države, kao specifičnog problema ne samo Srbije, već svih zemalja regiona u strategiji proširenja".

Šefica pregovaračkog tima Srbije Tanja Miščević se, međutim, ne slaze sa takvim tumačenjem: "Da, ima manjkavosti, ali nema ocene o zarobljenoj državi, prosto radi preciznosti i jasnosti".

Miščević dodaje da je EU sve više usmerena na sopstvenu reformu po pitanju unutrašnje i spoljne bezbednosti i priznaje i da je, zbog ranije postavljenih nerealnih rokova za ispunjenje svih ciljeva, u novom Nacionalnom programu taj rok pomeren sa ove na 2021. godinu. Do kraja ove biće samo revidirani akcioni planovi, kaže Miščević.

"Naš plan nije brzo i po svaku cenu kretanje ka EU, nego ono na čemu svi ovde zajedno insistiramo i ako se oko nečega slažemo tu se slažemo, a to je da ove sve mere budu dostupne nama kao građankama i građanima Srbije", navodi.

Jelena Bujaković iz Sektora za evropske polsove u MUP tvrdi da je polovina planiranih poslova završena u potpunosti i da nema oblasti u kojoj rad nije bar započet i u kojoj nema napretka.  "Za aktivnosti koje nisu realizovane predefinisali smo rokove i u istom obliku ih zadržali u akcionom planu".

Rokovi su menjani na osnovu procenjenog posla i vremena koje je bilo potrebno za dosadašnji rad, a za kašnjenje je najmanje kriva Srbija, dodaje ona, navodeći da je, pored izbora nove vlade i donošenja zakona o ministarstvima, najveći krivac za usporavanje - Evropska unija, zbog kašnjenja projekata koji se finansiraju iz njihovih fondova, kašnjenja analiza iz Brisela ili ekspertskih grupa.

"Nekada ovo i ne treba gledati kao lošu stvar, jer nam posluži da se prilagodiimo i novim zahtevima EK odnosno, ima dosta novog kija, i izmena procedura i zbog novonastalih procedura drugačije zadefinisanih zahteva tako da ovo pomeranje rokova i nama poneka posluži da i mi neke stvari redefinišemo", kaže Bujaković.

Poglavlje 24 odnosi se na pravdu, slobodu i bezbednost i pokriva međudržavnu saradnju u domenu pravosuđa, policije, carine, borbu protiv organizovanog kriminala i terorizma, švercovanja narkotika, trgovine ljudima, falsifikovanja evra, pitanja azila, migracija, vizne politike i spoljnih granica Evropske unije.

Komentara 8

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Zeljko Bgd.

Sa aktuelnom ekipom u Vladi vidimo da je EU predaleko. GRECO je dao preporuke koje se ne postuju, kao i misljenje Venecijanske komisije. Vodja samo kupuje vreme.

5 0

Eh

Srbija dovoljno radi da se ovo poglavlje nikad ne zatvori, zaista se svojski trude iz dana u dan, svi bez izuzetaka od predsednika države, premijera pa do poslednjeg predsednika mesne zajednice. Da li iko na pravosuđe gleda sa poštovanjem?

16 1

Ja

Znači 2023.g. botovi se mogu nadati napredovanju, jer ako zaživi vladavina prava, mnogi će u zatvore.

12 1

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo