Majić: Komentarisanje sudskih odluka - pritisak na pravosuđe

Sudija Apelacionog suda Miodrag Majić ocenio je da političari komentarisanje sudskih odluka kroz medije koriste kao instrument uticaja na pravosuđe.

Izvor: N1

"Komentarisanje sudskih odluka putem medija je odavno postalo instrument uticaja na pravosuđe", rekao je Majić na konferenciji Komiteta za ljudska prava, povodom prezentacije Izveštaja o poštovanju Kodeksa ponašanja narodnih poslanika o granicama dozvoljenosti komentarisanja sudskih odluka i postupaka. 

On je dodao da su političari svesni da komentarisanje sudskih odluka predstavlja pritisak na rad pravosuđa. Majić je izrazio bojazan da će to nastaviti da se dešava i dodao da se u Srbiji "zakon ne doživljava kao nešto što je obavezno poštovati". 

Zamenik predsednika Državnog veća tužilaca Goran Ilić je naveo da samostalnost tužilaštva nije zaštićena kodeksom koji je usvojen i dodao da "politika presudno utiče na karijere tužilaca". 

Poslanica Demokratske stranke Gordana Čomić rekla je da nema optimističnu prognozu kada je u pitanju komentarisanje sudskih presuda, uprkos tome što je donet Kodeks. Čomić je dodala da se "propaganda umesto informisanja" i miran rad pravosuđa i tužilaštva međusobno isključuju. 

"Ili imate propagandu ili imate tužilaštvo i pravosuđe na miru", rekla je Čomić. 

Kodeks ponašanja narodnih poslanika o granicama dozvoljenosti komentarisanja sudskih odluka i postupaka usvojio je Odbor za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja 20. jula 2017. godine. Prema kodeksu, poslanici su u javnim nastupima dužni da poštuju načela pretpostavke nevinosti.Komentara 15

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

ljutko ljutković

Sudstvo=leglo nepotizma,korupcije a i čvrste veze sa kriminalom !Pa kad vidim ko je sve u gradu u kome živim postao sudija-stomak mi se okrene !Gde je odgovornost za zastarelost !!??Šta drugo da mislim nego da je to plaćeno !!??Šta je sa sporovima koji padaju u Strazburu!?Zašto kaznu ne plati sudija a ne poreski obveznici !!??Zašto doživotno radno mesto !?Pa to ni Patrijarhu nije zagarantovano !!Svi "neizabrani" su vraćeni,naplatili sve zaostatke(ogromnih plata,za Srpske pojmove),a onda drsko tužili državu za "duševnu patnju"!!!Sram vas bilo!!!Sudije-policija-političari to je trougao na kome počiva kriminal!Zato Srbija i jeste zemlja dembelija za kriminalce svih vrsta !!I zato nam ovi iz EU(s pravom),trljaju nos !!!

3 1

Zvezdas

Majic baca prasinu u oci gradjanima u zelji da svakog sudiju izdugne u rang sveca.Medjutim, oni sami svojim nacinom zivota, ponasanja a narocito nezakonitim odlukama(koja je nesporno utvrdjena od strane Apelacionig suda, VKS, Ustavnog suda i Medjunarodnog suda pravde) sami sebe demantuju.Nema licne odgovornosti a kamo li grize savesti kid sudija kada nezakonitim odlukama unuste pojedinca, nhegovu porodicu ili pak citavo preduzece i zapislene u njemu.

5 2

žare

prihvatam da političari ne umeju da rade to što rade u pravosuđu, ali se nameće piržtanje zašto sudije trpe to ili i oni međusobno fingiraju napade da bi izvukli neku ličnu korist

3 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo