Građani uzalud branili borove, seča zbog saobraćajne petlje

Putevi Srbije počeli su pripremne radove za izgradnju obilaznice oko Beograda kod Petlovog brda, koja će delom proći i kroz park Borići koji već mesecima čuvaju građani. To podrazumeva seču 160 borova, čemu se protivi loklano stanovništvo, jer, kažu, reč je o parku u kojem se igraju, šetaju i koji ih štiti od zagađenja. I pored toga, Borići su pali

Izvor: N1

Nisu pod testerama poklekli svi. Nekoliko borova i stabala još čvrsto stoji. Jer je u jednoj od krošnji dvadestogodišnja devojka iz Subotice.

"Ona se popela na stablo u pet ujutru pre svih nas. Mi to nismo čak znali. Ona je odlučna u nameri da ostane ovde, ona čak smatra nas da smo mi popustili i da nismo dovoljno žestoko uzvratili u odbrani ovog parka", kaže Dejan Jovanović iz udruženja građana "Petlovo brdo".

Koji je, tvrde meštani, bio kao Tara, Zlatibor ili Kopaonik na Petlovom brdu.

"Tu smo maltene podigli decu našu, pa dobila sam unučiće, pa pet unučića, pa vozim ih kroz park pa pevam: Oj, borova šumo mlada kraj Beograda najlepšeg grada na svetu", kaže meštanka Vinka Knežević.

No, iako su im pevali, borove je od seče branilo jedva 30 okolnih stanovnika.

"Uzimaju nam i zadnju sreću. Malo su nam uzeli od penzije 4.000. Sad nam uzimaju i slobodu!"

"Kako pada stablo mene ovako boli! Moja unučad plaču! Svi plačemo!"

Bor, Petlovo brdo Izvor: N1

"Gaje po jedno drvo u gradu, a šta ovde rade? Seku šumu. Kako ih ne boli duša? Ovo je k'o da ubijaš čoveka! Dete da ubijaš!"

"Kao najboljeg prijatelja da gledate da vam pada! Da li bi vam to bilo lako?"

Lako će biti vozačima - odgovaraju u Putevima Srbije. Pojašnjavaju: sečom 160 borova milion građana koji godišnje voze Ibarskom magistralom na tom mestu konačno će moći bezbedno da uđe u Beograd.

"Naglašavamo da smo sačuvali više od 1.500 stabala, čime je preko 90% park šume "Borići" ostalo isto kao što je i bilo. Putevi Srbije, kao društveno odgovorno preduzeće predvidelo je intenzivno pošumljavanje preostalog dela park šume "Borići" uz izgradnju dečijeg igrališta i zida za zaštitu od buke".

A devojka koja je štitila stablo je posle 10 sati sa drveta sišla. 

"Policija je najavila da protiv nje moraju da se pišu prijave i čak sam čuo neverovatne neke priče da treba da bude privedena u psihijatrijsku kliniku".

Ipak, devojka je uz pomoć meštana policiji utekla.

Komentara 31

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Marko011

A šta je sa Beljaricom? 136 vrsta ptica živi tamo, a oni planiraju da sve poseku i naprave Luku Beograd....

149 0

Sasa

Svaka cast devojci,vidim da je u komentarima slabo ko pominje.Da je samo vecina kao ona ne bi mogli da nas ovako zlostavljaju

16 110

Rutav nos

Dubok naklon za devojku koja se popela na drvo jer dok ja ovde tipkam zavaljen u krevet ona je radila nešto konkretno. Imaće šta deci i unucima pričati. A možda mi i nismo zaslužili ovu planetu treba bre da se lepo gušimo od izduvnih gasova i buke automobila kad ne cenimo kiseonik,ladovinu i poj ptičica.

18 164

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo