BiH šalje notu Srbiji i Crnoj Gori zbog migranata

BiH šalje notu Srbiji i Crnoj Gori zbog migranata Izvor: Tanjug/Amel Emric

Ministar bezbednosti BiH Dragan Mektić izjavio je da bi 7. juna u Sarajevu trebalo da bude održan sastanak ministara unutrašnjih poslova zemalja regiona, na kojem bi se razgovaralo o problemima u vezi s migrantima.

Savet ministara usvojio je informaciju s Predlogom plana hitnih mera, prema kojima će biti izvršena hitna prekomanda policijskih službenika u Graničnu policiju BiH, u skladu sa zakonima i međunarodnim standardima s ciljem sprečavanja nelegalnih ulazaka u zemlju. 

Savet ministara zadužio je Ministarstvo inostranih poslova BiH da Crnoj Gori i Srbiji uputi notu kojom se pozivaju da zaustave aktivnosti na preusmeravanju talasa migranata prema BiH, da se aktivnosti koordinišu, te da se informišu da će BiH, u skladu sa važećim zakonima, preduzeti sve mere s ciljem sprečavanja nezakonitih ulazaka u BiH. 

Zadužuje se Ministarstvo inostranih poslova BiH da Hrvatskoj, kao i nadležnim institucijama EU, uputi zahtev za hitan sastanak s ciljem bolje koordinacije i nalaženja rešenja po pitanju tranzita migranata kroz BiH, saopšteno je iz Saveta ministara.

Navodi se i da je migrantska kriza problem cele BiH i neophodno je da se u njeno rešavanje uključe sve relevantne institucije. Naknadno će biti definisana i prezentovana ukupno potrebna finansijska sredstva, uključujući domaće i donatorske izvore za njegovo sprovođenje, saopšteno je iz Saveta ministara. 

Koordinacioni odbor za migracije preuzima, u skladu sa svojim nadležnostima, ulogu Operativnog štaba za pitanja migracija i nastavlja realizaciju svih mera, kako bi se u potpunosti sproveo Plan hitnih mera, uz uključivanje svih nivoa vlasti, organizacija i institucija.

Komentara 2

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Sosa

Aman ljudi, sva sela u lepoj plodnoj srbiji zjape prazna, vojvodina sami starci, zasto ne dovesti mlade migrante i nastaniti ih ovde. Budimo ljudi i humanisti.

6 24

Bisenija

Nota? Zar vam humanost zatajila?

19 4

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo