Vučić spustio loptu posle Vulinovog izliva evroskepticizma

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić spušta loptu posle Vulinove izjave da Srbija treba da razmisli o promeni spoljne politike ako je za Uniju ključan samo odnos prema kosovskom problemu. Kaže da se Srbija nalazi na evropskom putu, dok izjavu šefa Delegacije EU u Srbiji da je rešenje kosovskog pitanja uslov za članstvo, naziva "preciznom i tačnom".

Izvor: N1

I dalje se ne stišavaju reakcije na poruku ministra Aleksandra Vulina o promeni spoljne politike ako je Briselu važno samo rešenje pitanja Kosova. Ali, danas, predsednik Aleksandar Vučić spušta loptu i poručuje da od toga nema ništa.

Analitičari u priči koju je pokrenula izjava šefa delegacije Evropske unije u Srbiji ne prepoznaju disonantne tonove u vlasti niti tihu najavu promene spoljne poltike već, kako kažu, više puta viđen model komunikacije kako sa biračima u Srbiji tako i sa zapadnim partnerima

Od promene spoljne politike Srbije definitivno ništa, poručuje iz Azerbejdžana predsednik Vučić.

“Politika Srbije je njen evropski put i očuvanje, održavanje i unapređenje prijateljstva sa našim tradicionalnim prijateljima i saveznicima kakvi su Rusija i Kina. Dakle, to je politika Srbije i ta politika se neće promeniti zbog jedne, dve ili pet izjava”, naveo je on.

A izjave je bilo dve. Prvo je šef delegacije Evropske unije u Srbiji rekao da je rešenje problema Kosova ključno za članstvo Srbije u EU.

“Izjava Sema Fabricija je bila precizna i tačna - da li se to nama sviđa ili ne, pa to smo znali”, istakao je Vučić.

Znao ili ne, ministar odbrane je na izjavu šefa misije EU reagovao predlogom: ako je ključan samo odnos prema kosovskom problemu, onda treba razmisliti o promeni spoljne politike i krenuti svojim putem.

Izjave Fabricija i Vulina su nepotrebne i prenaglašene zaključila je za "Večernje novosti" ministarka za evrointegracije Jadranka Joksimović.

Posle nadgornjavanja preko štampe, Jadranka Joksimović i Sem Fabrici zajedno su obišli sajam projekata koje je finansirala Evropska unija. Ali je ministarka novinarska pitanja izbegla, dok šef misije EU na pitanja nije želeo da odgovara.

Sve ovo još jedna je predstava za javnost, zaključuje Nikola Burazer sa portala European Western Balkans.

“Dugi niz godina ovde se po istom receptu, svaki put kada dođe bilo kakav hladni tuš sa Zapada, čuju neki disonantni tonovi u Vladi, govori se o saradnji sa Rusijom, ide se u posetu Moskvi i tako dalje. Tako da i to predstavlja neku vrstu balansiranja i neke poruke domaćoj javnosti pre svega, ali i članicama Evropske unije da Srbija ipak ima neku alternativu i da tu postoje neki drugačiji glasovi unutar vlade Srbije i da bi ta politika mogla da se promeni”, ocenjuje Burazer.

Razumevanje za izjavu Vulina pokazao je samo ministar spoljnih poslova. Ipak, Dačić kaže da spoljnopolitički prioritet Srbije ostaje priključenje EU koju upozorava da Srbija neće trgovati u vezi s Kosovom zarad rokova za članstvo u Uniji.

Komentara 79

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Dobi

Zasto ste objavili samo komentare botova,ima puno ljudi koji drugacije misle. Vulinove reci ciljaju u centar istine i zato su ih zapadni licemeri culi i komentarisali,Vucica vuku za nos ali on kao neki skolarac veruje da ce do 2025-te uvesti Srbiju u EU koja nece tada ni postojati,sto je najtragicnije i on sam zna to ali nece da veruje i opet moram da kazem,kao neki nedorasli pubertetlija koji je maksimalno zapaljen nekom idejom, pa ne vidi dalje od svog nosa i ako tvrdi da ne spava nocima zbog toga.Nije tacno sto on tvrdi da cemo propasti,sto Svajcarska,Finska nisu ptopale bez EU,tako necemo ni mi jer imamo kome da se okrenemo,nije ovo 99-ta godina.

12 219

mr

Gde ti zivis pa ne znas da je Svajcarska neutralna stotinama godina? Pa oni imaju petlju da podidju svakom uceni su tome generacijama. Ja bih da mogu otisao u EU. Ekonomski jako drustvo moze da parira spoljasnjim uticajima, ovako smo ko usamljena stabljika na vetrometini,zacas moze neko da nas iscupa da hoce. Nisam bot nego sam realan covek koji misli glavom. Vulin je vodjen nekom ideologijom koja je davno izumrla. Vucic polako ali sigurno ide Slobinim stopama.

21 79

anka

Vucic je odlican politicar.

245 54

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo