Smena opozicije sa čela odbora - napuštanje dobre prakse

Nakon prošlonedeljne smene predsednika skupštinskog Odbora za dijasporu, opozicija u parlamentu svog predstavnika ima samo na čelu još jednog odbora. Na brojne kritike da se time sprečava kontrola rada izvršne vlasti i napušta dobra praksa, naprednjaci odgovaraju da po Poslovniku ne postoji nikakva obaveza izbora opozicije na ta mesta.

Izvor: N1

Nenad Čanak trenutno je jedini poslanik opozicije na čelu jednog odbora u Skupštini Srbije - onog za evropske integracije. Do prošle nedelje opozicija je imala i predsednika Odbora za dijasporu, ali je Ivan Kostić iz Dveri na predlog SNS-a smenjen sa tog mesta.

"Mi smo svedoci ovde jednog totalitarnog režima Srpske napredne stranke koji ne dozvoljava čak ni da tako, ajde da kažem, odbori koji nisu za njih značajni, kao što je bio Odbor za dijasporu, ima predsednika iz opozicije. Ta politička ostrašćenost predstavnika vlasti do sada se nije pokazala u parlamentarnom životu Srbije", ocenio je Kostić.

Praksa jeste bila drugačija - u sazivu od 2008. do 2012. godine opozicija je bila na čelu 11 do 30 odbora. U sledećem sazivu imala je 7 od 20, a zatim se taj broj smanjivao na četiri i dva, odnosno jednog u aktuelnom sazivu.

"Podrazumevalo se parlamentarnom praksom da opozicija drži odbor za EU integracije, Odbor za finansije, Odbor za odbranu i bezbednost ili kontrolu službi. Ovog trenutka vladajuća većina osim što zloupotrebom procedure se ruga svemu onome što je srž parlamentarizma, jer drugačije ne umeju, imaju očigledan strah da izaberu predstavnika opozicije na bilo koje mesto u odboru", kazala je Gordana Čomić iz DS.

"Potpuno je bilo normalno da opozicija kontroliše tzv. odbore koji vrše kontrolu ministarstva sile, ministarstva za vojsku i policiju, kontrola BIA. Ova garnitura vlasti ima sasvim drugu računicu. Oni gledaju, najverovatnije, da je razvoj demokratije u tome da oni apsolutno drže kontrolu u svim ministarstvima i da njihova radna tele kontrolišu njihove ministre", ocenioe je Milorad Mirčić iz SRS.

Naprednjaci, međutim, u odgovoru za N1 ističu da je glasovima poslanika SNS-a u ovom sazivu izabrano dva predsednika i devet zamenika predsednika odbora iz redova opozicije i da bi taj broj bio veći da su sve poslaničke grupe opozicije prihvatile ponuđena mesta predsednika odbora.

"Po poslovniku ne postoji nikakva obaveza izbora poslanika opozicije na mesta predsednika i zamenika predsednika odbora. To je pitanje odluke parlamentarne većine i dogovora medju poslaničkim grupama", izjavio je Vladimir Orlić iz SNS.

Obaveza ne postoji, slažu se u organizaciji CRTA koja kroz projekat Otvoreni parlament prati rad skupštine, ali ističu da je uobičajena praksa u razvijenim evropskim demokratijama da su na čelu važnih odbora predstavnici opozicije.

"...Da se na taj način pokaže jasna poruka da izvršna vlast ima bolju i efikasniju kontrolu, jer ako kontrole nema to znači da izvršna vlast može da radi sve što god poželi i na kraju krajeva da pravi greške, čak i ukoliko te greške ne želi da pravi", ocenio je Raša Nedeljkov iz organizacije CRTA.

Komentara 8

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Lažno predstavljanje

Dobra je praksa da se vođenje nekih odbora prepušta opoziciji ali kod nas postoji tzv opozicija koja je sve osim opozicije vlasti,više su opozicija jedni drugima ili narodu.

3 146

Novljanka

Skupstina je rijaliti...gubljenje vremena je gledanje prenosa sednica, zato ono malo opozicije treba sa izidje iz ovog cirkusa. Dok imaju imalo ponosa..

42 280

Ljuba

Ja ništa ne razumem ovu današnju opoziciju?! Jedva su došli na vlast 2000. god. i to uz pomoć naroda, a onda (nakon ubistva premijera - priznajem!) Sve su radili da se ova vlast vrati! I? Šta sad hoćete ?! Ne razumem....

195 16

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo