Brnabić za N1: Srbija dobila najviše prostora u Sofiji

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je u Sofiji za N1 da je Srbija na Samitu Evropske unije i Zаpаdnog Bаlkаnа u glavnom gradu Bugarske, predstavljena na najbolji mogući način.

Izvor: N1

Srbija je na Samitu do sada dobila najviše prostora, rekla je premijerka za N1 i istakla da je nakon predsednika Evropskog saveta Donalda Tuska i predsednika Evropske komisije Žan-Kloda Junkera, prvo izlaganje na Samitu imao predsednik Srbije Aleksandar Vučić, a nakon njega prisutnima su se obratili nemačka kancelarka Angela Merkel, a zatim i francuski predsednik Emanuel Makron.

“Samo to govori koliko je značaja poklonjeno Srbiji”, ocenila je Brnabić i dodala da je po dolasku u Sofiju videla različite reakcije lidera zemalja regiona – neki su bili zadovoljni Samitom, a neki nezadovoljni, poput premijera Albanije Edija Rame.

“Koliko sam razumela, nezadovoljan je time što nije potvrđen datum za otvaranje pregovora (EU) sa Albanijom”, rekla je Brnabić ističući da Srbija ima odlične odnose za Albanijom i da se zalaže da pregovori o članstvu Albanije i Makedonije u EU počnu što pre, jer nema stabilne Srbije bez stabilnog regiona.

Predsednica Vlade Srbije učestvovala je u Sofiji na panelu Svetskog ekonomskog foruma, na kojem je ocenjeno da region mora bolje da se poveže. Zemlje Zapadnog Balkana neće, kako kaže, ući u EU u paketu, već u skladu sa zaslugama, ali je povezivanje neophodno za dostizanje evropskih standarda, objasnila je premijerka.

Rekla je i da Srbija može očekivati više novca iz evropskih fondova u narednom periodu, ali da primarna briga mora da bude izgradnja sopstvenih kapaciteta kako bi Srbija konkurisala za sredstva sa što više kvalitetnih projekata.

“Polako gradimo te kapacitete, i čini mi se po izvršenju budžeta i kvartalnom rastu od 4,6 odsto, da polako problem rešavamo, ali daleko od toga da smo spremni za apsorpciju mnogo većih fondova”, objasnila je Ana Brnabić.

Komentara 31

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Baka

Ko kome od vas dvoje Ane ili Vučića drže fige tj pesnice za ohrabrenje. No konac delo krasi tj. Srbija je usputno saslušana i mršavo Prošla.....

1 85

XXX

Dobili prostor, a od MMF nogu ?

6 252

Ma šta mi reče

Jel se taj prostor maže na lebac?

21 268

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo