Mej u Skoplju: Sprečiti uticaj Rusije na Zapadnom Balkanu

Mej u Skoplju: Sprečiti uticaj Rusije na Zapadnom Balkanu Izvor: Reuters/Ognen Teofilovski

Premijerka Velike Britanije Tereza Mej izjavila je u Skoplju da je važno da se spreči uticaj Rusije i u Evropi i na Zapadnom Balkanu.

"Rusija pokušava da utiče, kako na evropske zemlje, tako i na zemlje Zapadnog Balkana, preko zloupotreba informacija, sajber napadima i propagandom. Važno je da se udružimo protiv Rusije. Podrška Makedonije i drugih zemalja je od velikog značaja za nas", rekla je Mej na zajedničkoj konferenciji za novinare sa makedonskim premijerom Zoranom Zaevom.

Upravo zbog toga, rekla je Mej, kako na Samitu u Sofiji tako će i na Samitu u Londonu u junu glavna tema biti bezbednost u regionu i ruski uticaj na njega, prenela je agencija Makfaks.

Mej je rekla Zaevu da Makedoniju podržava na evroatlantskom putu i u rešavanju spora oko imena i istakla da je tu brzo rešenje više nego potrebno, jer je od posebnog značaja za dve susedne zemlje.

"Konflikti iz prošlosti znaju ponekad da budu teški, ali jednom zauvek moramo da se suočimo sa njima. Sa dobrom voljom svi možemo da odemo napred", rekla je britanska premijerka.

Tereza Mej je prvi premijer Velike Britanije koji je došao u zvaničnu posetu Makedoniji nakon osamostaljivanja.

Toni Bler bio je u Makedoniji 1999. godine zbog krize sa izbeglicama sa Kosova.

Komentara 19

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Vagar

Treba sprečiti vaš uticaj koji je bogu hvala sve manji.Jeste li ikada izračunalu koliko ste bombi posejali po svetu posle drugog sv.rata.I koliko ste nevinih ljudi ubili.

5 8

Evro-Azijska Unija

Kupovinom crnogorske obale Rusi su pomislili da su stekli ozbiljnu poziciju na Balkanu. Crna Gora se izmakla i ostavila ih na cedilu i pored velikog truda ruskih agentura da to sprece. I Makedonci su se uspesno izmakli Rusima i pored direktnih pretnji preko ambasade, da je Makedonija od sada legitimni cilj u slucaju konflikta sa NATO. Ostala je Srbija i Republika Srpska.Jedine preostale,uz to i srpske zemlje, preko kojih Rusija moze i ima znacaj i politicki uticaj na desavanja u Evropi. Preko Srbije je Rusija prisutna u globalnoj geopolitickoj podeli sveta. Ne biraju se sredstva. Tereza Mej je posetila Makedoniju u stvari zbog Srbije!

13 3

Neocortex

A uticaj Rusije je štetan, na koji tačno način? Ugrožava vam kolonijalnu vlast, pravo na prirodne resurse Balkana?

5 9

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo