Tusk: Balkan ima više nevolja od Francuske i Nemačke zajedno

Tusk: Balkan ima više nevolja od Francuske i Nemačke zajedno Izvor: REUTERS/Stoyan Nenov

Ekonomija i broj stanovnika Zapadnog Balkana ne mogu biti problem za put ka Evropskoj uniji, ali je u regionu "po stanovniku više nevolja nego u Nemačkoj i Francuskoj zajedno", izjavio je predsednik Evropskog saveta Donald Tusk po završetku susreta na vrhu EU-Zapadni Balkan u Sofiji.

Tusk je podvukao da je jasna poruka svih vođa Evropske unije u Sofiji bila da Zapadni Balkan ima "evropsku perspektivu", ali i da "nije nikako namera EU da taj proces naruše tako što bi nagovestili i neku brzu traku".

Predsedavajući samita premijer Bugarske Bojko Borisov je na završnoj konferenciji za novinare rekao da su se na susretu vođa EU čuli "različiti stavovi onih koji su za različite trake, brzine proširivanja".

Borisov je primetio da, s obzirom na neka strahovanja oko toga u zapadnim medijima, treba reći da je bruto domaći proizvod svih zemalja Zapadnog Balkana zajedno oko 96 milijardi evra što je ravno BDP Slovačke, a stanovništvo 17,7 miliona.

Bugarski predsednik je zapitao "da li je to taj veliki strah" i rekao da li je svrsishodnije da ljudi u regionu pregovaraju o merilima o članstvu u EU, ili da "neki drugi geostrateški igrači tu uđu i dobiju zamašniji upliv na muslimane, hrišćane i stanje na Kosovu posle ratnih sukoba".

Tusk je naveo da je saglasan s bugarskim premijerom da se na problem Zapadnog Balkana mora gledati u "pravim razmerama", podvukavši da je "Evropa dovoljno jaka i sposobna da usvoji plan ulaska novih članica uz sve očekivane probleme i posledice".

"Ali ako govorimo o brojevima i statistikama, to jeste pitanje koje se može porediti ekonomski sa Slovačkom", primetio je Tusk.

Predsednik Evropskog saveta je dodao da je nedavno posetio ceo region i da "ekonomija i stanovništvo ne treba da budu veliki problemi, mada ako se to područje uporedi s drugim delovima Evrope, može se reći da, kad je u pitanju količina nevolja po stanovniku, Zapadni Balkan nadmašuje Nemačku i Francusku zajedno".

On je rekao da zato smatra da se mora biti dosledan, optimista, ali i oprezan kad je reč o obećanjima.

Tusk je predočio da je samit u Sofiji, "kad se sve ima na umu, bio veoma ozbiljan i značajan korak na evropskom putu za ceo region".

Komentara 11

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Zaklina

Pa oni su ih i izazvali!!

1 1

Beogradjanin

Koje vredjanje i ponizavanje posle 18 godina(!) evropskog puta...

1 1

harlekino

@neocortex pa kako ne razbiše švajcarsku, tri nacije žive u toj majušnoj državici? kako ne nateraše slovake i čehe da se pokolju kada su se razdvajali? svi su krivi, samo smo mi pravi. zato i jesmo tu gde smo.

28 3

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo