Kuburović: Radi se na promociji posredovanja

Kuburović: Radi se na promociji posredovanja Izvor: Tanjug/Dragan Kujundžić

Ministarka pravde Nela Kuburović rekla je u Sankt Peterburgu da se u Srbiji dosta radi na promociji posredovanja i drugih alternativnih načina za rešavanje sporova, čime se ostvaruju višestruke uštede i rasterećuju sudovi, saopštilo je ministarstvo pravde.

Kuburović je na Osmom međunarodnom Forumu u oblasti pravosuđa rekla da je Srbija prvi zakon o posredovanju usvojen 2005. godine, a zakon o arbitraži godinu dana kasnije.

"Nakon 10 godina, još uvek postoji veliki prostor za podizanje svesti o mogućnostima koje medijacija pruža, radi poboljšanja prakse, kao i poboljšanja zakonodavnog okvira. Srbija je mala zemlja, ima sedam miliona stanovnika, a više od dva miliona sudskih sporova u toku godine. To pokazuje koliko moramo da poboljšamo alternativne načine rešavanja sporova", izjavila je Kuburović u okviru panela "Arbitražna praksa, alternativno rešavanje sporova".

Ministarka je posebno izdvojila inicijativu Vrhovnog kasacionog suda, Visokog saveta sudstva i Ministarstva pravde, koji su izdali Zajedničke smernice za promociju medijacije u Srbiji.

"Ostvarili smo veliki pomak u 2017. godini, jer smo uz te smernice imali tri puta više slučajeva rešenih medijacijom u odnosu na 2016. godinu. To i dalje nije dovoljno, jer, ukoliko uzmemo u obzir činjenicu da je to oko 100 slučajeva, postoji oko dva miliona sudskih sporova", rekla je Kuburović.

Komentara 8

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

PR

Radi se na promociji sminke.

14 0

Fikus 2

Progovori sliko...

12 0

Kiki

Pošto su sudije nesposobne da presude stručno i u razumnom roku, dajte ljudi dogovarajte se... To je ministarka htela da kaze. Pa malo ko je presavio tabak i tužio a da nije isprobao sve druge alternative, posebno u Srbiji gde zna da ga čeka cca 10 godina razvlačenja po sudovima. A teško je očekivati i da su medijatori stručniji od nesposobnog sudstva.

14 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo