Kina odbacila apel da ukine kućni pritvor udovici nobelovca

Kina odbacila apel da ukine kućni pritvor udovici nobelovca Izvor: REUTERS/Tyrone Siu/File Photo

Kina je odbacila apel desetina pisaca i umetnika da udovicu dobitnika Nobelove nagrade za mir Liu Sjaoboa pusti iz kućnog pritvora.

Portparol ministarstva spoljnih poslova Lu Kang je novinarima rekao da je pravo Liu Sije na putovanja jedino u nadležnosti kineske vlade.

"To je pitanje koje potpada pod sudski suverenitet Kine. Ona je kineska državljanka i mi se tim pitanjem bavimo u skladu sa našim zakonima i propisima", izjavio je Lu.

Pisci i umetnici, među kojima su južnoafrički pisac nobelovac Džon Kuci, Pol Oster, Haled Hoseini i drugi, čitali su odlomke iz pesama Liu Sije u okviru video kampanje.

Liu Sjaobo je prošle godine u zatvoru umro od raka, služeći kaznu zbog podsticanja na subverziju vlade.

Njegova udovica Liu Sia, koja pati od depresije i veruje se da je slabog zdravlja, nije optužena ni za jedan zločin ali se nalazi pod stražom i u izolaciji otkako je Sjaobo dobio Nobelovu nagradu za mir 2010.

"Odlomci slave neke od najsnažnijih radova Liu Sije i istovremeno pozivaju kinesku vladu da okončaju surovu kampanju osvete protiv nje jer je njen pokojni muž tražio demokratske reforme", saopštila je organizacija Amnesti internešnel.

Nemačka je ranije ovog meseca saopštila da bi rado primila Liu Siju nakon objavljivanja snimka na kom ona plače i navodi da je izgubila nadu da će moći da napusti Kinu.

"Ako ne mogu da odem, umreću u kući", rekla je Liu tokom nedavnog razgovora s bliskim prijateljem, piscem koji je preneo razgovor.

Komentara 1

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Harry Truman

Nema veze, Kina ne napušta UN savet za ljudska prava. Kao Izrael ! Ko razume shvatiće

17 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo