Pašalić: Broj femicida poražavajući, potrebna hitna reakcija

Pašalić: Broj femicida poražavajući, potrebna hitna reakcija Izvor: N1

Zaštitnik građana Zoran Pašalić upozorio je da je broj ubistava žena koja su počinili njihovi partneri ili srodnici u porastu i da to predstavlja poziv na hitnu reakciju nadležnih organa.

On je naveo da je, prema navodima medija, od početka ove godine ubijena 21 žena, a da je tokom čitave prošle godine zabeleženo 29 slučaja femicida.

"Dan sećanja na ubijene žene žrtve nasilja, 18. maj, koji je u Srbiji zvanično ustanovljen prošle godine, dočekujemo poražavajućom statistikom...Žene moraju prestati da budu žrtve samo zato što su žene", naveo je Pašalić.

On je naveo da je, prema istraživanjima, svaka druga žena u nekom trenutku života doživi neki oblik nasilja od člana porodice.

Pašalić je naveo da je, prema istraživanja institucija na čijem je čelu, bilo propusta nadležnih organa, jer se, nasilje neretko kvalifikuje kao porodični problem i bračni sukob pa se ne ispituje, mere se, u slučaju prijave nasilja u porodici i partnerskim odnosima ne preduzimaju ili se to čini na neodgovarajući način i neblagovremeno, dok policija, centri za socijalni rad i zdravstvene ustanove ne razmenjuju informacije koje mogu biti od krucijalnog značaja za zaštitu žrtve.

Zaštitnik građana je tim povodom uputio 104 sistemske preporuke organima u sistemu zaštite žena od nasilja, ali je po tim preporukama postupljeno samo delimično.

Vlada Republike Srbije usvojila je prošle godine predlog da 18. maj bude proglašen za Dan sećanja na ubijene žene žrtve nasilja, čiji su inicijatori mreža organizacija civilnog društva "Žene protiv nasilja" i Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost, uz podršku Zaštitnika građana.

Taj datum odabran je u znak sećanja na 16, 17. i 18. maj 2015. godine, kada je čak sedam žena u Srbiji ubijeno u porodičnom i partnerskom nasilju.

Komentara 8

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Nixon

Nulta tolerancija prema nasilju bilo koje vrste (verbalnom, fizičkom). Sprovedite pobogu zakonski i izvršno. 21 vek smo.

1 0

imate femicid

zato sto niste hteli da slusate struku kod donosenja zakona o sprecavanju nasilja u porodici. Za jednu godinu 9 puta imate vise nasilja i ubistava u porodicama. Policija u 90% slucajeva pristupa po principu ,,ko je ovde lud,a ko zbunjen?,,

13 3

Kinta

Pa zasto ne reagujete?Broj pljacki,lazi i prevara prate isti trend.Mislim da je razlog nereagovanja isti.NESPOSOBNOST.

20 2

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo