Antić: Sve više koristimo energiju iz obnovljivih izvora

Antić: Sve više koristimo energiju iz obnovljivih izvora Izvor: N1

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić rekao je da se Srbija približava ciljevima na koje se obavezala u procesu pridruživanja EU i koje je postavila u oblasti energetike.

Srbija, naveo je on, sve više koristi energiju iz obnovljivih izvora, unapredila je proizvodne i prenosne kapacitete, podiže standarde u zaštiti životne sredine i sprovodi mere za efikasnije korišćenje energije.

Ministar se, zbog odlaska u Sofiju na Samit EU-Zapadni Balkan, obratio video porukom učesnicima Konferencije "Energetski efikasna Srbija" u Beogradu i rekao da je "ova godina posebno važna, jer će se u rad pustiti vetropark od 250 megavata, a sledeće godine na mrežu će se priključiti još 250 megavata iz obnovljivih izvora.

"Očekujemo da ćemo se 2020. godine približiti cilju da se iz obnovljivih izvora proizvodi 27 odsto ukupno proizvedene električne energije", rekao je Antić.

Srbija, prema njegovim rečima, nije spadala u zemlje koje štede električnu energiju, ali je od pre nekoliko godina počela da je racionalnije koristi, jer država raznim merama motiviše na štednju s ciljem da se potrošnja snižava za jedan odsto godišnje.

Dodao je da je budžetski Fond za energetsku efikasnost, zajedno s lokalnim vlastima uspeo da unapredi energetsku efikasnost nekih javnih zgrada i da postigne prosečne uštede energije od 40 odsto.

Državni sekretar u Ministarstvu rudarstva i energetike Zoran Predić rekao je da je 2010. godine postavljen cilj da se do ove godine postigne ukupna ušteda energije od devet odsto.

"Do sada je Fond za energetsku efikasnost sa 230 miliona evra i 500.000 dolara finansirao 39 projekta za unapređenje energetske efikasnosti", rekao je Predić.

Direktor sektora za strategiju u Elektroprivredi Srbije (EPS) Aleksandar Jakovljević rekao je da tu kompaniju u predstojećem periodu očekuju najveće investicije u zaštitu životne sredine.

"Poslednjih 15 godina u zaštitu životne sredine investirano je 350 miliona evra, a u planu su ulaganja od još oko 800 miliona evra do 2025. godine", rekao je Jakovljević.

Na pitanje kada će EPS završiti vetropark i solarni park kod Kostolca, Jakovljević je rekao da je u toku izbor konsultanta, a da će finansirati Nemačka razvojna banka KfW.

Pomoćnik ministra rudarstva i energetike Miloš Banjac rekao je da je doneto nekoliko pravilnika koji treba da doprinesu energetskoj efikasnosti, a jedan predviđa da kućni aparati, kao šporet, frižider nose oznaku o potrošnji struje - "energetski razred".

Međutim, "direktiva EU da se zabrani promet velikih potrošača, među kojima su neke vrste usisivača i sijalice sa užarenim vlaknom, neće se primenjivati u Srbiji do njenog ulaska u EU", rekao je Banjac.

Komentara 7

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Vetrogenerator

Proizvoljnost! Lupetanje samo da se nesto kaze. Da se bude savremen. Istina je mi nemamo nista od toga o cemu ovaj nekompetentan, ali mozda jedan od politicki korektnijih clanova SPS-a prica.Nemamo cak ni regulativu za koriscenje obnovljivih izvora energije, pa zato nemamo ni investicije.

5 0

BGD

A šta kažu RUSI?

8 0

Aha

Ako je tako zašto cena el.energije ne pojeftini ono barem čisto koliko da opravdate ovo što pričate?

25 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo