Smenjen predsednik Odbora za dijasporu Ivan Kostić

Smenjen predsednik Odbora za dijasporu Ivan Kostić Izvor: N1

Poslanik Dveri Ivan Kostić danas je smenjen s mesta predsednika Odbora Skupštine Srbije za dijasporu i Srbe u regionu, a Dveri razlog za to vide u tome što je Kostić u Skupštinu pozvao jednu poslanicu iz Rusije, zbog čega su predstavnike vlasti navodno kritikovali zapadni zvaničnici.

Umesto Kostića je na tu dužnost izabran dosadašnji zamenik predsednika tog odbora Miodrag Linta iz poslaničke grupe Srpske napredne stranke (SNS).

Za zamenicu predsednika Odbora je danas izabrana poslanica Socijalističke partije Srbije (SPS) Mirjana Dragaš.

Poslanik SNS Aleksandar Marković koji je predložio smenjivanje Kostića, rekao je da su imali dobru saradnja i korektan odnos i da će zbog toga "propustiti priliku da obrazloži svoj predlog".

O Kostićevom radu niko od poslanika vladajuće većine takođe nije izneo zamerke.

Miodrag Linta, koji je preuzeo funkciju predsednika, rekao je da nije u pitanju "politička egzekucija", već da je "normalno" da se posle dve godine od konstituisanja Odbora, analizira rad i da se pokuša "novom energijom raditi još jače i bolje".

Ivan Kostić je kazao da je tokom njegovog mandata učinjeno mnogo na odnosima sa Srbima u dijaspori i regionu, da je pokrenut niz projekta, da je uglavnom imao korektnu saradnju s članovima Odbora, ali da je ipak nailazio i na teškoće samo zato što je predstavnik opozicije.

Kostić je naglasio da je radio mimo stranačkih interesa i da ne razume zašto pitanja i teme koje se tiču tog odbora, ne mogu da se obavljaju zajedničkim radom i bez "stranačke ostrašćenosti".

On je zamerio što su ukinuti ministarstvo za dijasporu i kancelarija i što se već nekoliko godina ne postavlja direktor Uprave za dijasporu.

Obradović: Zbog Polklonskaje vlast išla na "ribanje" kod zapadnih partnera

Kao najverovatniji razlog njegovog smenjivanja Dveri vide to što je na poziv Kostića u Skupštinu došla zamenica predsednika Odbora Državne Dume Rusije za bezbednost i borbu protiv korupcije Natalija Poklonskaja, zbog čega su predstavnici vlasti morali da idu na "ribanje" kod zapadnih partnera, rekao je lider Dveri Boško Obradović.

"Možda je razlog za smenu nešto što nije izrečeno ovde, a to je dolazak Poklonskaje zbog koje je vladajuća većina izribana i medijski prebačena odgovornost za njen dolazak na mene lično, a ja sa tim nisam imao apsolutno ništa. Ali evo, mi preuzimamo odgovornost za njen dolazak i ako morate zapadnim mentorima da se zbog toga izvinite vi to uradite, mi preuzimamo odgovornost", rekao je Obradović.

On je ukazao i da su Odbor za dijasporu od 2008. godine vodili uglavnom predstavnici opozicionih stranaka i naveo da SNS sad uvodi "epohalnu novost" i ukida to malo parče koje je opozicija imala deset godina.

Kostić i Obradović su rekli i da će Dveri ostati krajnje kostruktivni i dobronamerni prema radu tog odbora koji je, kako su naveli, jedan od najvažnijih i pokriva centralnu temu tog pokreta.

Komentara 6

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Ha,ha,ha !

Kakva politika ! Zbog Ruskinje !Pa zar nije AV neki dan uz Putina šetao ?I njega smenite !

26 1

hiperbola

Jel ostao i jedan odbor u kom je opozicionar predsednik ili su i to naprednjaci unistili?

69 2

clan elite

Bilo je sramno gledati konferenciju na kojoj se pojavila ona nezvana Ruskinja koja podrzava rusku agresiju na Ukrajinu i aneksiju Krima!

28 60

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo