Zvizdić: Note BiH Srbiji i Crnoj Gori zbog migranata

Zvizdić: Note BiH Srbiji i Crnoj Gori zbog migranata Izvor: N1
Denis Zvizdić (arhiva)

Predsedavajući Saveta ministara BiH Denis Zvizdić najavio je da će BiH upututi note Srbiji i Crnoj Gori, u kojima će ih obavestiti da je BiH upoznata da se na njihovoj teritoriji raspuštaju migrantski centri i da se velike grupe migranata organizovano, institucionalno, ali i neorganizovano, uz pomoć kriminalnih grupa, pokušavaju da prebace u BiH.

Zvizdić je rekao da će BiH sarađivati sa Srbijom i Crnom Gorom u zaustavljanju migranata.

"Svakako ćemo i sa Hrvatskom videti dalju saradnju u pogledu kretanja migranata prema EU, jer njihov cilj je u stvari zapadna Evropa, a ne BiH. Naši ministri će obići te tri zemlje", naveo je Zvizdić u svom obraćanju u Predstavničkom domu parlamenta BiH.

On je istakao da će BiH zaustaviti protok migranata na svakom delu teritorije koji ne predstavlja zvanični granični prelaz, dodavši da se "neće dozvoliti prelazak migrantima preko ilegalnih prelaza na granici BiH sa Srbijom i Crnom Gorom".

Predsedavajući Saveta ministara je naveo da je najveći deo migranata, oko 30 odsto, iz Sirije, zatim iz Pakistana oko 15 odsto, Avganistana, devet odsto i Irana 6,4 odsto.

Najveći broj njihovih prelazaka je na granici BiH sa Srbijom, Crnom Gorom, a potom sa Hrvatskom.

Migranti se kreću duž tri rute - prema Bijeljini, prema Višegradu i Zvorniku, i prema Trebinju.

"Najdominantnija je ona koja ide prema Višegradu i Zvorniku. Odatle se migranti upućuju ka Sarajevu i Unsko-sanskom kantonu", kazao je Zvizdić.

Govoreći o boravku migranata na javnim mestima, Zvizdić je kazao da će oni biti premešteni u odgovarajuće centre. Najavljeno je da će migranti iz Sarajeva biti smešteni u centru u Salakovcu, kod Mostara.

Komentara 2

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Jova

Bojim se gosp.Zvizdiću da će BIH ipak na kraju biti cilj.

13 2

Mare23

nisu oni naivni. Bolje im je u Svedskoj, Austriji, Nemackoj, Kanadi......pa tamo beze I Srbi.

4 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo