EU pozvala Trampa da ne preti taksama

EU pozvala Trampa da ne preti taksama Izvor: Shutterstock

Evropska unija zatražila je od američke administracije da prestane da oporezuje čelik i alimunijum, navodeći da je spremna na pregovore o trgovini, ali ne pod pretnjom.

Američki predsednik Donald Tramp uveo je martu carinske takse na uvoz alimunijuma i čelika, ali je EU izuzeo do 1. maja. Taj rok je potom produžen do 1. juna.

"U pitanju je ekonomski suverenitet Evrope. Tražimo da budemo oslobođeni uslova i rokova", rekao je predsednik Emanuel Makron u Sofiji, gde se danas održava samit EU i Zapadnog Balkana.

Uverena da je američka odluka prekršila pravila svetske trgovine, EU je napravila spisak "rebalansa" carinskih prava od oko 2,8 milijardi evra za takse na američke proizvode ako ne bude potpuno izuzeta od američke carinske mere.

Nemačka kancelarka Angela Merkel ponovila je svoj raniji stav da EU želi neograničeno izuzeće i da je Unija spremna na pregovore.

EU je ranije odbacila Trampovu tvrdnju da su takse neophodne zbog nacionalne bezbednosti u SAD, smatrajući ih protekcionističkim merama za podsticanje lokalnog poslovanja.

Tagovi: EU , SAD , Donald Tramp , takse

Komentara 1

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Volume

Nema nista,Trump ce unistiti Evropu!To mu je cilj!

2 1

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo