Deklaracija: Nedvosmislena podrška Zapadnom Balkanu

Deklaracija: Nedvosmislena podrška Zapadnom Balkanu Izvor: Tanjug/AP/Virginia Mayo

Evropska unija (EU) ponovo potvrđuje nedvosmislenu podršku evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana, navodi se između ostalog u Deklaraciji iz Sofije kao zaključak Samita lidera EU i Zapadnog Balkana.

"EU pozdravlja zajedničku posvećenost partnera sa Zapadnog Balkana evropskim vrednostima i načelima kao i viziji snažne, stabilne i ujedinjene Evrope, podržane našim istorijskim, kulturnim i geografskim vezama i uzajamnim političkim, bezbednosnim i privrednim interesima", navedeno je u Deklaraciji.

Dodaje se da su, na osnovu dosadašnjeg napretka, partneri sa Zapadnog Balkana ponovo potvrdili posvećenost evropskoj perspektivi kao svom čvrstom strateškom izboru.

"EU je odlučna da pojača i in tenzivira angažman na svim nivoima kako bi podržala političku, privrednu i društvenu transformaciju regiona, iz među ostalog kroz pojačanu pomoć koja se zasniva na konkretnom napretku partnera sa Zapadnog Balkana u oblasti vladavine prava, kao i u društveno - ekonomskim reformama", piše u Deklaraciji.

Unija je pozdravila "posvećenost partnera sa Zapadnog Balkana preimućstvu demokratije i vladavine prava, naročito u pogledu borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, dobrog upravljanja, kao i poštovanja ljudskih prava i prava pripadnika manjina".

"Delotvorno sprovođenje reformi tih partnera počiva na tim temeljima. Civilno društvo i nezavisni mediji imaju ključnu ulogu u procesu demokratizacije", navedeno je.

Takođe se podržava opredeljenje partnera sa Zapadnog Balkana da nastave da jačaju dobrosusedske odnose, regionalnu stabilnost i uzajamnu saradnju. 

EU pozdravlja nameru Hrvatske da bude domaćin samita EU – Zapadni Balkan za vreme svog predsedavanja 2020. godine.

"Izgradnja guste mreže veza i prilika sa EU i u regionu je presudno za zbližavanje naših građana i privreda, kao i za jačanje političke stabilnosti, ekonomskog prosperiteta, kulturnog i društvenog razvoja. Nadovezujući se na ostvareni napredak, između ostalog kroz regionalne inicijative, zalažemo se da značajno poboljšamo povezanost u svim dimenzijama: transportnoj, energetskoj, digitalnoj, ekonomskoj i ljudskoj", piše u Deklaraciji.

EU poručuje da je saglasna sa podsticanjem povoljnog tržišnog i investicionog okruženja na Zapadnom Balkanu, kako bi se brže napredovalo u smeru digitalne ekonomije i održivih društava koja vode računa o klimi u skladu sa Pariskim sporazumom. Energetska sigurnost biće prioritet, dodaje se.

"Poseban naglasak staviće se na stvaranje dodatnih prilika za mlade, obezbeđujući pri tome da to doprinosi društveno - ekonomskom razvoju Zapadnog Balkana", poručeno je.

U Deklaraciji se kaže i da borba protiv terorizma i ekstremizma, uključujući finasiranje, radikalizaciju i povratak stranih terorističkih boraca iziskuju pojačanu saradnju.

Navodi se i da "EU i partneri sa Zapadnog Balkana uviđaju da su rezultati u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala od suštinskog značaja za političku i društveno-ekonomsku transformaciju regiona, kao i za regionalnu stabilnost i bezbednost, što je u najboljem interesu njihovih građana". EU je pozdravila i doprinos Zapadnog Balkana zajedničkoj spoljnoj i bezbednosnoj politici.

"Protiv dezinformisanja i drugih hibridnih aktivnosti borićemo se zajedno uz veću saradnju u oblasti otpornosti, sajber bezbednosti i strateške komunikacije", piše u Deklaraciji. 

Kompletan tekst Deklaracije iz Sofije.

Komentara 20

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Tanja

Kakvu dinamiku EU očekuje? Interesuje me žele li neko brze sprovodjenje reformi kako bi se priblizili EU?

134 0

Olja

Očekujemo podršku EU i na delu. Markon priča totalno drugačiju priču.

139 0

56

Dobro je što imamo podršku, ali tu podršku treba konkretizovati, i ubrzati naš put i put drugih zemalja regiona u EU.

53 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo