Kif uručio Dačiću poziv za samit u Londonu

Kif uručio Dačiću poziv za samit u Londonu Izvor: Fonet/MSP Srbije

Britanski ambasador u Beogradu Denis Kif uručio je šefu srpske diplomatije Ivici Dačiću pozivno pismo britanskog ministra spoljnih poslova Borisa Džonsona za učešće na predstojećem samitu o Zapadnom Balkanu koji će, u okviru Berlinskog procesa, biti održan u Londonu, 9. i 10. jula.

To će biti peti u nizu samita o Zapadnom Balkanu od kada je Berlinski proces, kao neformalnu inicijativu, pokrenula nemačka kancelarka Angela Merkel, avgusta 2014.  

U saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Srbije navedeno je da su Dačić i Kif su na današnjem sastanku razmenili mišljenja o temama i očekivanjima od predstojećeg samita u Londonu, posebno u oblastima regionalne saradnje, bezbednosti i saradnje u oblasti ekonomije. 

Srpski ministar je izvestio ambasadora Kifa o dosadašnjim aktivnostima Srbije u okviru Berlinskog procesa, kao i prioritetima Srbije na predstojećem samitu o zapadnom Balkanu u Londonu.  

Dačić i Kif su razgovarali i o aktuelnim i predstojećim aktivnostima na bilateralnom planu, dodaje se u saopštenju.

Đurić sa Kifom: Srbima na Kosovu potrebna institucionalna zaštita kroz ZSO

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić informisao je ambasadora Velike Britanije u Srbiji Denisa Kifa o "teškom položaju srpskog naroda na Kosovu i Metohiji" i naveo da oni treba da budu institucionalno zaštićeni formiranjem snažne Zajednice srpskih opština.

Đurić je naveo da je danas 1.854. dan od kada se Priština obavezala da omogući formiranje ZSO i izrazio očekivanje da će u novim rokovima koje je Evropska unija dala Upravljačkom timu biti omogućeno da "bez pritisaka formuliše nacrt statuta ZSO".

On je rekao da je Beograd opredeljen za dijalog, kao i da očekuje da se putem kompromisa stvore uslovi za trajnu stabilnost i prosperitet na Zapadnom Balkanu.

Komentara 10

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

LubJanka

Napravite Dačiću Frku.Sada će morati pod Hitno u Moskvu na Pripreme.

7 0

Dr

Treba im nas cuveni pevac narodnih pesama na privremenom radu u dijaspori kako vidim

9 4

Jbg

Valjda zna da otpevuši "Bog čuva kraljicu"?

9 2

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo