Sindikat Sloga: Kajzen dve godine krši zakon

Sindikat Sloga: Kajzen dve godine krši zakon Izvor: Logo

Udruženi sindikati Srbije "Sloga" osporili su tvrdnje da nije bilo pritužbi radnika turske fabrike "Kajzen" u Smederevu.

"Inspekcija je i ranije izlazila i kontrolisala radnike kojima je menadžment fabrike predhodno na papiru sugerisao šta će da odgovaraju na pitanje", navodi se u saopštenju.

Sindikat, takođe, osporava navode poslovodstva kompanije da se prošlonedeljna spontana obustava rada zbog nesporazuma oko vremena isplate za rad u "režimu preraspodele radnog vremena".

"Tvrdnje menadžmenta da su sve svoje obaveze prema zaposlenima po osnovu preraspodele radnog vremena ispunili u potpunosti i na vreme je veoma cinično, jer se radi o klasičnoj zloupotrebi radnika kroz termin “preraspodela radnog vremena”, kaže se u saopštenju.

Sloga smatra da ta kompanija treba da bude "predmet interesovanja institucija države" i da se utvrdi "kako su dve godine kršili zakon". Neka pokažu sva pisana “rešenja o preraspodeli radnog vremena” koje su uručivali radnicima pre spontane obustave rada, kaže se u saopštenju.

Radnice turske fabrike tekstila "Kajzen" u Smederevu obustavile su 11. maja proizvodnju zato što im nije, kako su navele, isplaćena zarada i naknada za prekovremeni rad za šest meseci.

Oko 300 radnica ima ugovore na određeno vreme, plate su oko 25 hiljada dinara, radi se dnevno i po 12 sati, često i subotom i nedeljom, a poslodavac je zabranio sindikat.

Tekstilna firma "Kajzen", kao deo turske kompanije "Kardem", u Smederevu je pokrenula proizvodnju pre dve godine i tada je najavljeno da će već za godinu dana imati oko 800 zaposlenih.

Komentara 9

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

S lobodan

Žalosno. Te iste žene su i supruge i majke. Država se bavi samo parolama povecajmo natalitet i sl. Dali bi neko od rukovodilaca pristao da njegova supruga radi pod ovim uslovima. Gdje su državni organi da zaštite naše ljude da ne izgibaju za bednih dvestotinak eura. Pomozite im ili vlasnika urazumite .Strasno.

16 79

Sloboda ili Ništa

Državu robovi ne zanimaju puno, samo smo im bitni kada treba platiti razne poreze, akcize, carine, parafiskalne namete,...

9 101

Turci

Ne daju minimalce radnicima a dobili po 10000evra po radniku da zaposle njih 800. Znaci vlasti su od para Eu dale turcima prevarantima 8miliona evra, turci dali našim radnicima par hiljada ili ni toliko, znači 7,99 miliona evra završilo u džepovima srpsko-turskih lopova i prevaranata. Otud znači ta nova sns-erdogan ljubav

57 201

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo