Vlada Kosova počela procedure o transformaciji BSK u vojsku

Vlada Kosova počela procedure o transformaciji BSK u vojsku Izvor: N1

Vlada Kosova počela je da ostvaruje "plan B" za transformaciju Bezbednosnih snaga Kosova (BSK) u Vojsku Kosova, pošto zbog veta poslanika Srpske liste, to ne može ostvariti putem ustavnih promena, naveo je dnevnik Koha ditore.

Novi plan predviđa da se transformacija okonča u roku od 10 godina.

Zakonski paket koji predviđa promene u misiji i mandatu BSK je predat kabinetu premijera Kosova i nakon što prođe zakonom predviđene procedure biće dostavljen Vladi na odlučivanje.

Nakon toga zakon treba da bude dostavljen Skupštini Kosova na dalji postupak, razmatranje i usvajanje.

Dokument koji je dostavljen Vladi ne predviđa da se transformacija izvrši odmah, već će taj proces trajati deset godina.

Kancelarija premijera Kosova je potvrdila da je primila set zakona o transformaciji BSK u Vojsku Kosova i istakla da je u njenom interesu da se to dogodi što pre, ali "uvek u zajedničkom delovanju sa strateškim partnerima".

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj je pre dva dana imao sastanak sa predstavnicima zemalja Evropske unije na kojem se, kako se saznaje, razgovaralo o "planu B" za transformaciju BSK.

Iako je sastanak bio zatvoren za medije, Koha piše da je transformacija BSK putem zakona bila glavna tema sastanka.

Stav međunarodnih predstavnika i NATO je da se transformacija izvrši putem ustavnih promena i kao rezultat široke rasprave u kojoj treba da učestvuju i predstavnici manjinskih zajednica.

Komentara 9

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Gani

Ako to urade biće to velika greška ne nas već upravo Prištine. Jasno će se videti da Priština ne radi po volji Brisela i svesno krši sporazume kroz dijalog koji se vodi.

116 0

Stradija

Albanci ne gube vreme a mi se vratili u '99. Kad se ponovo vratimo u sadašnjost,biće kasno.Po našem starom običaju : u korist svoje štete .

3 105

SrbIN

Rezolucija 1244 važi samo za Srbiju. U svetu glavni bog je novac i sila i pravda više nepostoji.

6 67

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo