Tabaković: Inflacija niska i stabilna, rast BDP 3,5 odsto

Tabaković: Inflacija niska i stabilna, rast BDP 3,5 odsto Izvor: Tanjug/Sava Radovanović

Guvernerka Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković je izjavila da očekuje da inflacija u Srbiji ostane niska i stabilna, a da rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) ove i naredne godine bude 3,5 odsto.

Ona je, na prezentaciji izveštaja o inflaciji, istakla da NBS merama koje obezbeđuju da inflacija ostane u granicama cilja na najbolji način doprinosi održivom privrednom rastu, uprkos izazovima iz okruženja.  

Za ovu godinu NBS je projektovala inflaciju od tri odsto, sa odstupanjem plus ili minus 1,5 odsto.  

Guvernerka je kazala da će buduće odluke o monetarnoj politici zavisiti od uticaja domaćih faktora na kretanje inflacije, ali da ključni rizici dolaze iz međunarodnog okruženja.  

Po njenim rečima, veliki uspeh je postignut u smanjenju učešća problematičnih kredita u ukupnim pozajmicama, koji je sada 9,2 odsto, kao i u vreme pre izbijanja svetske ekonomske krize.  

Dodala je da NBS ostaje pri prognozi da će ove i naredne godine rast BDP-a biti 3,5 odsto, a da će u srednjem roku biti četiri odsto.  

Očekivanja NBS su da će investicije u Srbiji ove godine imati dvocifren rast i da će imati učešće od 22 odsto u BDP-u.

Još se razgovara sa MMF-om o penzijama

Tabaković je izjavila da se još razgovara sa misijom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) o novom aranžmanu koji neće biti finansijski već savetodavni.  

Ona je, na predstavljanju izveštaja o inflaciji, na pitanje novinara o tome da li je dogovoren način povećanja penzija, o čemu pišu mediji, kazala da se i o tome još razgovara.  

Po njenoj oceni uvećanje penzija ne treba da bude tema o kojoj u javnosti iznose svakakve spekulacije, već da o tome treba da odlučuju oni čiji je posao da brinu o stabilnosti javnih finansija.  

"NBS je podrška Vladi Srbiji u delu vođenja ekonomske politike", kazala je Tabaković i istakla da su i dosadašnja uvećanja plata u javnom sektoru i penzija bila u skladu sa projekcijama centralne banke o inflaciji, odnosno o uticaju rasta potrošnje na cene.  

Komentarišući ocene da će Srbija doći u nezavidnu situciju na kraju ove godine kada na naplatu dospevaju odveznice u vrednosti milijardu dolara, guvernerka je istakla da to ne treba da brine jer je povoljno poreklo i struktura javnog duga.  

"Već je obezbeđeno više od 50 odsto novca potrebnog za otplatu tih obveznica u decembru. Država se odgovorno ponaša u zaduživanju, rukovodeći se dugoročnom održivošću javnog duga", kazala je Tabaković.  

Dodale je da se država sve više zadužuje u dinarima i da se ne mogu očekivati povoljnosti u otplati deviznog duga usled slabljenja dolara, kao što je to bilo ranije.  

Tabaković je kazala da NBS neće deviznim kursom podsticati izvoznike, odnosno uticati na smanjenje uvoza koji je u porastu.  

"Uvoz raste usled toga što raste uvoz opreme i reprometerijala i to će kasnije povoljno uticati na rast proizvodnje", kazala je ona i dodala da rast izvoza podstiču produktivnost i smanjeni troškovi proizvodnje, a ne devizni kurs.

Detalje ima reporterka N1 Maja Đurić:

Izvor: N1

Komentara 42

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Ja - memorija

Ma šta 3,5 , daj 10!

5 150

Suster

Пензије треба да се врате на износ са решења о пензији а онда да се усклађује два пута годишње

8 140

Jovanka

E moja Jorgovanka,sve je to lepo, ALI NAROD JE GLADAN, CELE PORODICE!!!!

38 270

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo