Stefanović: Odlična saradnja francuske i srpske policije

Stefanović: Odlična saradnja francuske i srpske policije Izvor: Tanjug/Dragan Kujundžić

Saradnja između Francuske i Srbije na planu pravosuđa i na polju unutrašnje bezbednosti je odlična, ali mora da još ojača, posebno u borbi protiv terorizma, rečeno je na otvaranju seminara u Ambasadi Francuske u Beogradu.

Seminar o borbi protiv terorizma i organizovanog kriminala otvorili su ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović, francuski ambasador Frederik Mondoloni i direktorka francuskog Instituta za visoke studije bezbednosti i pravde (INHES) Elen Kazo Šarl koja predvodi delegaciju Instituta u dvodnevnoj poseti Srbiji.

Stefanović je rekao da su Srbija i Francuska tradicionalno prijateljske zemlje i da su ostvarile značajan napredak u saradnji.

"Naši dobri odnosi dokazani su u ratovima koji su vođeni", kazao je Stefanović na otvaranju seminara u rezidenciji francuskog ambasadora i dodao da je sada važno sačuvati mir i stabilnost u Evropi.

Srpski ministar je izjavio da je kvalitet saradnje policije važan preduslov za borbu protiv organizovanog kriminala, ističući da borba protiv terorizma i organizovanog kriminala "ne može da bude posao samo jedne zemlje".

Stefanović je polaznicima poručio da je Srbija otborena za saradnju u cilju stvaranja bolje prerspektive za generacije koje dolaze.

Ambasador Mondoloni je rekao da je saradnja između Francuske i Srbije, i na planu pravosuđa kao i na polju unutrašnje bezbednosti odlična i izrazio zadovoljstvo zbog kompetentnosti srpskih pripadnika policije i pravosudnih organa.

"Prioritet operativne saradnje između francuske i srpske policije je borba protiv terorizma i ilegalne trgovine oružjem, i protiv ilegalnih migracija", rekao je Mondoloni.

Frederik Mondoloni Izvor: Tanjug/Dragan Kujundžić

On je podsetio na potpisivanje jedne francusko-srpske deklaracije o saradnji u oblasti organizovanog kriminala 2013. godine u Parizu i dodao da je tada Francuska prvi put potpisala jedan takav protokol sa nekom zemljom izvan EU.

"Bilateralni odnosi su jako dobri, ove godine obeležavamo stogodišnjicu našeg bratstva po oružju u Prvom svetskom ratu", izjavio je ambasador Francuske u Srbiji.

Elen Kazo Šarl, direktorka INHES, kazala je da Srbija i Francuska treba da se suoče s pretnjama i izazovima koji su zajednički za sve evropske zemlje i dodala da kriminalne mreže deluju prekogranično, a da Srbiju, kao i Francusku pogadjaju radikalizacija među mladima i povratak džihadista iz Sirije i Iraka.

"Naše obuke predstavljaju vektor širenja znanja visokog nivoa. Proističu iz globalnog pristupa pitanjima bezbednosti i pravde koji se zasniva na inter-ministarstkom delovanju. Prema dekretu kojim je osnovan, Institutu su poverene tri misije: misija obuke, studijska i istraživačka misija i misija strateškog razmatranja", kazala je Elen Kazo Šarl govoreći o francuskom Institutu za visoke studije bezbednosti i pravde.

Ocenila je da je Srbija zemlja koja je u regionu najviše napredovala u usvajanju i primeni preporuka EU.

"Saradnja između naših policija je realnost, posebno u borbi protiv terorizma ali ona mora još da ojača, kao i saradnja između pravosudnih organa koja je još teža", dodala je ona.

Komentara 10

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Predrag

LEPO,samo kada hapsite ubice Olivera i Pevačice iz Borče!?

0 0

Djokica

Zaboravio covek da kaze da nam ne isporucise ratnog zlocinca sa Kosova.Cela vlada srbije treba da da ostavku jer postoji samo Alek.

9 0

Givi

Kako da ne... Jesu li nam izrucili haradinaja? Jesu li priznali kosovo? Jesu li nas bombardovsli? Navedi nam jednu ali samo jednu dobru stvar koju su francuzi uradili za nas?!?!????

8 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo